Növeld a "jó" koleszterined szintjét!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A koleszterin a közhiedelemben úgy él, mint szörnyű, rossz dolog, ami szívbetegséget okoz. Nos, ez részben igaz csak, mert koleszterin nem csak egyféle van. A koleszterin a szervezetben is termelődik, a sejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ráadásul ereket tisztító hatása is van, nagyban hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. Ez a koleszterin a HDL-koleszterin, amit gyakran neveznek "a jó" koleszterinnek is. Ennek a HDL-koleszterinnek ahány százalákkal növeledik az értéke, annyiszor 2-3 %-kal csökken a szívbetegségek veszélye. A "rossz" koleszterin az LDL-koleszterin, ami lerakódásokat képez az érben és növeli a szívbetegségek kockázatát.

Egyértelmű tehát, hogy a "jó" koleszterin szintjét érdemes növelni. Na de hogyan? Nem csupán a szervezet termeli, de ételekkel is bejuttatható, ahogy a "rossz" koleszterin is.

Mely ételekkel lehet a HDL-koleszterin szintjét növelni szervezetünkben? Van héhhány könnyen elérhető étel, ami a mindennapok étkezéseinek is sokszor észe, így nem kell nagyon sokat fáradozni azon, hogy hogyna turbózzuk fel a "jó" koleszterinünket.

Itt van például az étcsokoládé. Egy néhány éve végzett kísérlet azon résztvevői, akik egy héten át naponta elfogyasztottak egy tábla (100 g), 70%-os kakótartalmú inyenc étcsokoládét, 9%-kal növekedett a HDL-koleszterin szintjük.

Ez nagy adag csokoládé, körülbelül 550 kcal energiatöbbletet ad, ezért nem ajánlott ilyen angy dózisban fogyasztani, ám folyamatos, de napra lebontva sokkal kisebb mennyiségű fogyasztása is hatékony lehet. Elég belőle napi 15-20 g is. A lazac szintén alkalmaz a "jó" koleszterin szintjének növelésére. Egy egyetemi kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik egy hónapig hetente kétszer elfogyasztottak 12 dgk lazacot a HDL-szint 4%-kal emelkedett.

Egyes, még nem teljesn bizonyított elméletek szerint más halak, mint például a makréla, hering, szardínia, is hasonló hatást válthatnak ki. A bogyós gyümölcsök fogyasztása is hatásos, de a tojás is előkelpő helyen szerepel.

A tojással kapcsolatban pro és kontra érvek is léteznek. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a tojásban lévő nagy mennyiségű lecitin növeli a HDL-mennyiséget. Ezzel szemben azonban sok dietetikus és személyi edző ért egyet abban, hogy a tojásfogyasztás jó ugyan, de a napi 1-nél nagyobb mennyiség káros hatást gyakorol a koleszterinszintre, mert az LDL-koleszterin szintjét is megdobja.

Nos, mivel a kutatók szerint napi egy főtt tojás is segít növelni a HDL-szintet, a dietetikusok angy része szerint pedig napi egy tojás még nem növeli nagy mértékben az LDL-szintet, a napi egy tojás elfogyasztása mindenképpen csak jó lehet.