Okozhatnak- e hízást az alacsony cukortartalmú üdítőitalok?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az alacsony cukortartalmú üdítőitalok és a fogyás közötti kapcsolat igen régóta foglalkoztatja a szakembereket. Ezért, számos vizsgálat irányult már arra, hogy kiderüljön, vajon a cukormentes üdítőitalok segítségével lehetséges-e elérni fogyást. A vizsgálatok eredményei igen érdekesek, hiszen a hatásvizsgálatok során tapasztalt dolgok nem támasztják alá egyértelműen a kapcsolatot, ám mégis vannak olyan bizonyítékok, amelyek az esetleges kapcsolat meglétét igazolják. Az Alabama Egyetem kutatói ezért egy sokkal átfogóbb, alaposabb vizsgálatot kezdeményeztek a kapcsolat felderítésére. Lássuk, vajon az eredmények alapján van-e összefüggés a testsúly alakulása és az alacsony cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása között! A kutatás során több szempontot is figyelembe vettek a kutatók.

Vizsgálták azt, hogy a cukortartalmú italok elhagyása után csökken-e a testsúly, illetve a BMI, vagyis a testtömeg index, illetve azt is megfigyelték, hogy a cukros üdítőitalok nagymértékű fogyasztása képes-e elhízást okozni. Egyes ökológiai összefüggésekből azt lehet megállapítani, hogy a bár az emberek egye több alacsony cukortartalmú italt fogyasztanak, az elhízás mégis egyre nagyobb méreteket ölt világszerte.

Vajon a csökkentett cukortartalmú üdítőitalok okozzák az elhízást?

A vizsgálat során arra jutottak a kutatók, hogy tényleges hízás azoknál az embereknél következett be, akik rendszeresen fogyasztottak cukrot tartalmazó üdítőitalokat. Vagyis, hiába csökkentett cukortartalmú egy üdítőital, akkor is hízás következhet be, ha ezt fogyasztjuk rendszeresen, tehát okosabb döntés az, ha kalóriamentes, édesítőszeres italokat iszunk.

A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy vizsgálatuk eredménye nem túl meggyőző, mivel a megfigyeléseik eredményei akár torzak is lehetnek, hiszen nagyon sok olyan tényező nem ismeretes számukra, amelyek akár befolyásolhatták az eredményeket. Könnyen megeshet hát az is, hogy a tényleges elhízásért nem csupán az alacsony cukortartalmú italok fogyasztása okolható, hanem számos más, ok-okozati összefüggés is.

Ahhoz, hogy tényleg valós, minden kétséget kizáró eredmény születhessen az alacsony cukortartalmú üdítőitalok és az elhízás kapcsolatának vizsgálata során, elengedhetetlen, hogy további vizsgálatokat és megfigyeléseket végezzenek el. A bizonyítékok újraértelmezése és további megfigyelés esetleg választ adhat arra, hogy okozhat-e elhízást az alacsony cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása.