Öt hiba, melyet meghűléskor elkövetünk

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A meghűlés nem csupán téli ártalom, tavasszal vagy akár nyáron egy hidegebb szellő is előidézheti. Sokan gondolják, hogy ismerik a hatékony módszereket ellene, ám könnyen lehet, hogy nem gyógyulást, hanem annak hátráltatását idézik elő némely praktikával. A leggyakoribb öt hiba a következő:

1. Köhögéskor vagy tüsszentéskor a kezüket a szájuk elé teszik. Ha nincs más, nyilván társaságban ez a legmegfelelőbb dolog, ám a zsebkendő sokkal fontosabb, vagy a könyökhajlah, olyan részek, melyekkl nem érintünk meg semmit. A köhögéssel, tüsszentéssel a kórokozók közvetlenül a kézre jutnak. Ha azonnal nem mos valaki kezet, bármit fog meg, átadja a kórokozókat. Sok vírus nem bírja a külső viszonyokat, de némelyik percekig, órákig életben marad.

2. Jó melegen felöltőznek. A meghűlés, megfázás nem feltétlenül a hideg miatt alakul ki. A hűvös, a hideg nem tesz jót a kórokozóknak sem, így aki télen is jó melgen tartja magát, kellemes táptalajt biztosít a kórokozóknak. Fontos rendesen felöltözni, de a friss, hideg levegő néha bizony kell. Ha már meghült valaki, akkor igyekezzen mindig szellőztetni, még akkor is, ha hidegnek érzi azt a negyed órát.

3. Azonnal orvos és gyógyszer. Nos, ezzel az a baj, hogy az azonnali gyógyszeres rásegítés miatt az immunrendszer ellustul és egyre nehezebben veszi fel a harcot a vírusokkal. Hagyni kell, hadd végezze a dolgát és majd akkor jöhet az orvos, ha már valóban nagyon erős a megfázás.

4. Betegség esetén diéta vagy éppen nagy evések. Mindkét véglet ismert praktika, ám ezeket nem szabad betartani. A meghűléskor is ugyanúgy szükség van a tápanyagra, az immunrendszert támogató étrendre, így a normális étkezést nem szabad diétára cserélni.

5. Nem kell tudomást venni róla! Hallani ilyen ostobaságokat is, ám attól, hogy valamit nem fogadunk el, az még létezik. Ha a betegségről nem veszünk tudomást, akkor nem is teszünk ellene, így az szabadon garázdálkodhat. A meghűléssel nem kell azonnal az orvos, de a nemtörődömség komoly szövődményeket eredményezhet.