Öt megdöbbentő tény a futásról!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokan vonakodva állnak neki futni annak érdekében, hogy leadjanak néhány kilót, illetve megőrizzék fittségüket, holott tudományos kutatások igazolják már, hogy a futásnak milyen kimagaslóan pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre. Az alábbiakban öt megdöbbentő tényt gyűjtöttünk össze, amelyek a futáshoz kapcsolódnak! 1. A futás nem csak szervezetünknek, illetve izomzatunknak tesz nagyon jót, hanem még elménket is élesíti, amit az Ulmi Egyetem kutatói bizonyítottak be nemrégiben. A futók agyának ugyanis jobb a vérellátása, vagyis sokkal jobban képesek koncentrálni bármire, és gyorsabban is vág az eszük, mint azoknak, akik nem sportolnak rendszeresen. A futás tehát nem csak a testet, az agyat is edzi!

2. A futás nem csak a fiatalok sportja, lévén az időseknek is jót tesz, ha eljárnak egy kicsit kocogni. Nyilván esetükben a rohanás vagy a sprint helyett inkább a visszafogott tempó, és nem a megerőltető edzés jár pozitív eredményekkel, de a futás esetükben a test állóképessége mellett a szellemi frissességet is segít megőrizni.

3. A futás a csontozatra is jó hatást gyakorol azáltal, hogy megterheli a csontokat, amelyek egyfajta egészséges immunreakció következtében alaposan megerősödnek. Kutatások bizonyították, hogy heti háromszori futással már fél év alatt három százalékkal növelhető a csontsűrűség.

4. A futás ezen felül a hátnak is nagyon jót tesz, így a futók sokkal ritkábban szenvednek hátfájástól, mert a sporttal nem csak lábukat, hasukat és törzsüket, hanem hátukat is alaposan megerősítik.

5. A rendszeres futásnak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kockázatát is. Amerikai kutatók nemrégiben a nők esetében bizonyították be, hogy akik rendszeresen eljárnak futni, alaposan lecsökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.