Rendszeresen sportolsz? Megmutatjuk, hogy milyen vitaminokra van feltétlenül szüksége a szervezetednek!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy az emberi szervezet csakis akkor tud megfelelően és teljesen egészségesen funkcionálni, ha a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat napról napra bevisszük a testünkbe. Igen ám, de azt kevesebben tudják, hogy egy rendszeresen sportoló személynek sokkal nagyobb vitamin- és ásványi anyag igénye van, mint azoknak, akik semmiféle testmozgást nem végeznek.
Egy amerikai kutatókból álló csoport által elvégzett tanulmány egyértelműen bebizonyította azt, hogy azok az élsportolók, akik nem fogyasztanak elegendő vitamint és ásványi anyagot a fizikai megterhelés mellett, nem képesek maximális erődobással teljesíteni a versenyeken sem.

A teljesítő- és koncentrálóképesség mértéke ugyanis, jelentősen romolhat, az elégtelen vitaminbevitel hatására. Ennek kiküszöbölése céljából, fokozottan oda kell figyelni arra, hogy mit eszünk és iszunk a megterhelő sporttevékenységek végzése mellett. Amennyiben Te magad is rendszeresen sportolsz, jobb, ha figyelmesen végigolvasod az alábbiakban leírtakat, így megtudhatod, hogy milyen létfontosságú anyagokra van szüksége a szervezetednek.

Megterhelő sportot űzöl?

Akkor számodra mindenképpen fontosak a B-vitaminok. A nagy mennyiségű B-vitamin segít a sejtek megújulásában, valamint az energiatermelésre is pozitív hatást gyakorol. Az efféle sportot űző személyek tehát, fogyasszanak sok húst és a teljes kiőrlésű gabonákat se felejtsék el beiktatni a mindennapi étkezésükbe.

Azok, akik a testmozgás mellett szigorú diétás étrendet is követnek, vagy éppenséggel vegetáriánusok, azok jobb, ha valamilyen vitaminkészítményt kezdenek el szedni. Így ők is könnyedén fedezhetik a szükséges mennyiségben, a vitamin és ásványi anyag bevitelüket. Az antioxidánsokról sem szabad megfeledkezniük a rendszeresen sportoló személyeknek.

Antioxidáns például a C és az E vitamin is, továbbá a béta-karotin, a cink és a szelén is ebbe a csoportba sorolható be. Azok, akik különösen megerőltető, nagy erőkifejtést igénylő sportot űznek, kiemelt figyelmet fordítsanak a bevitt C, E, B és A-vitaminok mennyiségére.

Az ő esetükben sokkal hamarabb alakulhat ki vashiány, cinkhiány, kalciumhiány és magnézium hiány is, ezért eme ásványi anyagok pótlására is kiemelt figyelmet kell fordítani. Te szedsz valamilyen vitaminkészítményt vagy étrend kiegészítő tablettát a sporttevékenységed végzése mellett?

Elegendő figyelmet fordítasz a megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin bevitelre?