Rostokat enni jó!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Mindenki hallott már a rostokban gazdag táplálkozásról, rostos gyümölcslevekről, és mindenki tudja, hogy fontos a rostokban gazdag tápanyagok bevitele, de kevesen tudják pontosan, hogy miért. A rostok olyan összetett, növényi eredetű szénhidrátok, amiket a szervezetünk nem képes megemészteni, tehát emésztetlenül haladnak át tápcsatornánkon. Ebből máris következik a legközismertebb hatásuk: Kipucolják a beleket, segítik az emésztést. A rostokban szegény étrend első tünete a székrekedés, de hosszú távon a rostok hiánya elhízáshoz, cukorbetegséghez, sőt, akár vastagbélrákhoz vezethet. A rostok ugyanakkor nem csak az emésztés végső stádiumában játszanak fontos szerepet.
Kétféle rostot különböztethetünk meg, vannak a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostok. A vízben oldódó rostok megkötik a vizet és bizonyos mértékben a tápanyagokat, ezzel lassítják és hatékonyabbá teszik az emésztést. Betegség esetén megkötik a baktériumok által termelt méreganyagokat is, így segítik a gyógyulást.

Elsősorban a zöldség- és csümölcsfélékből (burgonya, alma, répa, cékla) juthatunk hozzájuk. A vízben nem oldódó rostok elsősorban a gabonafélékben (rozs, szezámmag, zabkorpa, búzakorpa, búzacsíra), valamint zöldségekben (paradicsom, paprika, hagyma) találhatóak. Ezek vízben megduzzadnak, így a beleket teljesen kitöltik, és ezzel tisztítják is őket.

Ez a tulajdonságuk biztosítja a jóllakottság érzetét is, ami szintén nem utolsó szempont fogyókúrázók esetében.
A két rostféle megkülönböztetésének nem sok gyakorlati jelentősége van, mivel a normális táplálkozás általában mindkettőt elegendő mértékben tartalmazza.

A leghatékonyabb rostforrás a búzakorpa (42% rosttartalom), a lenmag (30%), a szárazbab (24%), a lencse (19%), zabkorpa (16%), de nagyobb mennyiségben lényegében bármely zöldség- és gyümölcsféle remek rostforrás. A kiszitált, őrölt gabonák, a finomliszt azonban minimális rosttartalommal bírnak, a húsfélékben, a tejtermékekben és a tojásban pedig egyáltalán nincsenek rostok.