Saját testsúlyos gyakorlatok – guggolás és fekvőtámasz

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A saját testsúllyal végzett gyakorlatok nagy előnye, hogy saját testünk, ahogy mondani szokás, mindig kéznél van. Az egyszerűbb gyakorlatokat szinte bárhol, bármikor végezhetjük, előkészületek nélkül. Ugyanakkor mivel a saját testünkkel végzett gyakorlatok az alapvető mozgáskészletünk elemeiből épülnek föl, ezért természetesek. Nem igényelnek begyakorlást, néhány alapszabály betartásával azonnal hozzájuk is láthatunk sérülésveszély nélkül. Mivel a saját testsúllyal végzett gyakorlatok jelentős részében a test több izma, izomcsoportja is munkára van fogva, ezért az izomzat harmonikusan fejlődik, nem csak az elsődleges, felszíni izmok, hanem a mélyizmok is, miközben fokozatosan szokták a terhelést és erősödnek az ízületek is.

A guggolás alapvető mozgáskészletünk része, teljesen természetes mozdulat, ha az ember leguggol. A gyakorlatként végzett guggolás azonban néhány lényeges ponton különbözik a hétköznapi leguggolástól. Először is, a gyakorlatként végzett guggolás szimmetrikus. Egyszerre, egymás mellett mozog a két láb és ugyanolyan tartásban van a két kar, miközben a test is egyenes.

Másodszor, itt a térdek nem helyezkedhetnek egy pillanatra sem a lábfejek elé, hátul kell maradniuk. Ez azért fontos, mert ha túlzottan előre kerülnek, akkor minden terhelés, a teljes testsúly rájuk fog összpontosulni és ez túlterheléshez, kopáshoz vezethet.

Végül, a szabályosan ismételt guggolásnál a hátnak is egyenesnek kell maradnia, miközben egyenes tartásban előre nézünk. Hogy ne essünk hanyatt ebben az elsőre kissé nehéznek tűnő mozdulatsorban, nyugodtan nyújtsuk ki karjainkat magunk elé. Nehezíthetjük a gyakorlatot azzal, ha kézi súlyzót vagy kettlebell-t tartunk magunk előtt.

A guggolás elsősorban a comb és a fenék izmait erősíti, de sok más izomra is jótékony hatással van. Alternatívája a lábtoló, más néven Hack-gép. A fekvőtámasz szintén alapvető fontosságú gyakorlat. Sokféleképpen variálható. A klasszikus fekvőtámasznál például a könyökök távolodnak a testtől, így a gyakorlat elsősorban a mell izmait edzi, hasonlóan a súlyzóval végzett fekve nyomáshoz.

Ellenben ha úgy fekvőtámaszozunk, hogy a könyökünket közben a testünk mellett tartjuk, akkor a terhelés nagy része áthelyeződik a tricepszekre. Ha kezeinket nem vállszélességben, hanem szorosan egymás mellett tesszük le a talajra, nehezebbé válik a gyakorlat. Az ezen a módon kivitelezett fekvőtámasz lehet az alapja az egyetlen kézzel végrehajtott fekvőtámasznak. A fekvőtámaszt végezhetjük az öklünkön is, vagy akár ujjhegyeken.

Népszerű a fekvőtámasz keret rúdjának megfogásával végzett kivitelezés is. A lábunkat is feltehetjük fekvőtámasz közben magasabbra vagy még magasabbra és a fekvőtámaszt, akárcsak a guggolást szintén nehezíthetjük súllyal. Igaz, itt nem foghatunk súlyzót a kezünkbe, azt a hátunkra kell tennünk, ebben lehet segítségünkre az állítható súlymellény.