Semmi különös, csak egy kis alma

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az almáról már réges régen tudva levő, hogy egészséges. Friss és szárított formájában az ember már a kőkorszak óta fogyasztja. Az ókori Egyiptomban, a Kr.e. 12. században hatalmas divatját élte, szinte az istenek eledeleként tartották számon, minden bajra orvosságként fogyasztották. Jót tesz az emésztésnek, magas a vitamin tartalma, valamint a fogak épségéért is sokat tehet. Nézzük meg most kicsit közelebbről, így az ősz beköszöntével, hogy mennyire tud hozzájárulni egészségünkhöz ez az egyszerű gyümölcs.
A friss alma a főétkezések között ideális kiegészítő táplálék, laktató, lédús és egészséges.

Bizonyos fajtái kiemelkedően jó C-vitamin források. az alma jelentős mennyiségű gyümölcscukrot, azaz fruktózt tartalmaz, ám ettől függetlenül egy szép nagy szem alma sem tartalmaz sok energiát, így a fogyókúra alatt is elfogyasztható akár napi több (2-3) alma is.

A fruktózt a szervezet lassabban dolgozza fel, így a szervezetbe való bevitele után a vércukorszint nem ugrik meg, hanem fokozatosan emelkedik, így korlátozott mennyiségben még a cukorbetegek is fogyaszthatják. A sportolók egyik kedvenc nassolni valója a szárított alma. Ez azért van, mert a szárítás során feldúsul az almában lévő gyümölcscukor, így nagy mennyiségű energiát jelent.

A puha, bőrszerűvé aszalódott almát néhol bagolytüdőnek is nevezik. Ez egy érdekes módja a gyümölcs tartósításának, mely során sajnos a C-vitamin tartalma teljes mértékben elvész, ám a vastartalom csak kis mértékben mérséklődik és így is kiváló rostforrás.

A természetes gyógymódok hívei az almát számos egyszerűbb probléma kezelésére ajánlják. Éretten, nyers állapotában az alma valóban kiváló ellenszere a székrekedésnek, de ha megpároljuk, épp ellenkező hatást vált ki és a hasmenés ellen használható orvossággá válik.

Az almát gyomorpanaszokra, gyomor-és bélhurut ellen is alkalmazzák, de különféle bőrgyulladásokra is rá lehet tenni, állott vizes borogatás alá. A fogak megóvása érdekében, az étkezések után, amennyiben nincs mód fogmosásra, válasszunk egy keményebb húsú almát.

Az alma jól kitakarítja a fogak közül a bejutott ételmaradékokat és savas levének köszönhetően egy kicsit meg is tisztítja a fogak felületét. Nyilván nem helyettesítheti mindig a fogmosást, de szükség esetén használható alternatíva.

Az viszont nagyon lényeges, hogy mint számos más savas étel esetében is, az almaevés után nem szabad azonnal fogat mosni, mert a sav megmarja a fogzománcot, mely meggyengülhet helyenként és a fogkrém, valamint a fogkefével való dörzsölés hatására a fog felülete sérülhet. Ha almát ettünk, várjunk legalább fél órát a fogmosással.