Soha ne étkezz zsírmentesen! Eláruljuk, hogy miért!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy a zsírok és az olajok nagy mennyiségű fogyasztása elhízáshoz, magas koleszterin szinthez, valamint szívbetegségek és érbetegségek kialakulásához vezethet. Ezért, sokan úgy vélik, hogy emiatt a zsírok és olajok fogyasztását teljes mértékben kerülni kell, vagy legalábbis a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni. Ez azonban nem teljesen igaz, sőt, akár életveszélyes következményekkel is járhat az, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt semmilyen zsíros vagy olajos ételt! De vajon miért is okozhat a zsírmentes étrend életveszélyes következményeket? A szervezetnek szüksége van a zsírokra és az olajokra ahhoz, hogy egészségesen és zavartalanul tudjon működni.

A zsírok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, azok hiányában számos, kellemetlen tünetekkel járó betegség léphet fel. A zsírok ugyanis, többek között részt vesznek a sejthártyák felépítésében, illetve egyes hormonok termelődéséért és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásáért is felelősek. Mindemellett, a zsírokból nyeri az energiát is a test, ezért törekedni kell arra, hogy az étrendünkben legyen zsír és olaj is, valamilyen formában, hogy a szervezet hasznosítani tudja azt.

A test, a működéséhez szükséges energia közel 30 százalékát a zsírból állítja elő. Kisgyermekek esetében különösen nagy odafigyelést igényel a zsírok és olajok optimális mennyiségének bevitele, hiszen a fejlődő szervezet számára is nélkülözhetetlenek a zsírsavak. Téves tehát az a megállapítás, amely szerint a zsír ártalmas és káros volna.

Az azonban már egyáltalán nem mindegy, hogy a zsírokat milyen formában visszük be a szervezetünkbe. Vannak ugyanis állati és növényi eredetű zsiradékok is. Fontos, hogy a bevitt zsiradékok aránya mindig egyensúlyban legyenek a többi létfontosságú tápanyaggal is. Hogyan fogyaszthatjuk el a zsírokat egészséges formában?

Először is, kerüljük el a bő olajban való sütést. Helyette válasszunk sütőzacskós sütési formát, vagy alufóliát, teflonserpenyőt. Részesítsük előnyben a párolást és a roston való sütést, illetve zsír helyett használjunk növényi olajat, vaj helyett pedig margarint.

Amennyiben az étrend optimális mennyiségben tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat is, úgy a táplálkozás kiegyensúlyozott lehet, a szervezet pedig zavartalanul és egészségesen tud majd működni! Kerüld el tehát a zsírmentes étrendet, hiszen azzal ártasz az egészségednek!