Sport a szabadban ősszel is

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Lassan teljes vállszélességgel beköszönt az ősz. Nem lesz már olyan kellemes az idő, mint az elmúlt néhány hónapban, egyre hűl, egyre később kel a Nap és egyre korábban tér nyugovóra. A szabadtéri sportoknak egyre kevésbé lesz kedvező az időjárás, de ettől függetlenül nem kell lemondani a szabad levegőn végzett edzésről. Az őszi idő nyilván más felszerelést kíván meg, mint a nyár. Sokkal melegebb holmit kell ilyenkor magunkra venni, de azért annyira nem kell túlzásba esni még, mint télen. Nem csak az utcai öltözéket kell jól megválogatni, hanem a sporthoz is rétegesen kell felöltőzni ebben az időszakban.

A réteges öltözködés fontossága nem csak abban rejlik, hogy a mozgás első fázisában még fázhatunk, majd megizzadunk, melegünk lesz, ezért leveszünk egy réteget. Nem, nem, pont ellenkezőleg kell eljárni. A sport alapvető része a fokozott verejtékezés. Ez nyáron nem okoz gondot, igaz, hogy kellemetlen és a kiizzadt folyadékot pótolni kell, de más baj nem lehet.

Ősszel, a csalóka időben még száraz testtel is könnyű megfázni, nemhogy izzadtan. A szabadtéri sporthoz éppen ezért kell egy plusz réteg, amit edzés után veszünk magunkra. Az izzadás hőleadás, míg tart nem lehet oly könnyen megfázni, de amint abbamarad, máris ki vagyunk téve a meghűlésnek. Nem kell túlbonyolítani, de egy melegítő felső vagy kardigán szükséges.

Ha hűvösebb időben végzünk aerob gyakorlatot a szabadban, érdemes sálat használni. Vannak már nagyon okos csősálak, nyakmelegítők, melyeket a katonaságnál, különböző szabadtéri munkáknál, sportoknál használnak. Számos sportbolt, vadászbolt árul ilyesmit, érdemes beszerezni.

Nem zavaró, nem drága, de jól elvégzi a feladatát, védi a mellkas és torok részeket a meghűléstől. A fülre is jó tenni valamit, főleg szeles időben. Nyilván nem kell szőrmebundába bújni, de az egészség a legfontosabb.

Az őszi idő, a megfelelő öltözékkel tökéletes a sportolásra, nem kell megijedni a zordabb viszonyoktól. Ugyanúgy el lehet menni biciklizni, túrázni, futni, de akár csoportos boot camp vagy szabadtéri TRX edzésekre is. Azonban aki nem szereti a hűvöst, iratkozzon be egy fitneszterembe, ahol a futópadon, elliptikus tréneren elvégezheti a kardiózást, esetleg eljárhat néhány jó spinning órára is.

Nem csak nyáron kell formában maradni, sőt a hidegebb időben még fontosabb, hogy erősek és fittek legyünk, mert így a betegségekkel és az őszi-téli lehangoltsággal is könnyű leszámolni.