Sport és diéta a jó látásért

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A rendszeresen sportoló emberek nem szenvednek az elhízástól. Az elhízás számos betegség és nehézség mellett még a látásunk károsodását is okozhatja. Ezkn közvetett kapcsolatban vannak egymással, ugyanakkor az elhízás megszüntetése vagy elkerülése nagyban javíthatja a látás egészségét. A túlsúly fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét, ez az egyik oka annak, hogy szerepe van a látáskárosodásban. A diabétesz miatti szemproblémák kialakulásának esélye, a 35 kg/m2 fölötti testtömegindex-szel rendelkezők esetében akár nyolcvanszorosára is nőhet.

A diabéteszes szembántalom tulajdonképpen a diabetikus retinopátia, azaz az ideghártyát tápláló erek kóros elváltozása. Nem csak a cukorbetegséggel hozható kapcsolatba a szembántalom. Az elhízottaknál megközelítőleg dupla akkora a szürkehályog kialakulásának veszélye.

Aki túlsúllyal él, annak valószínűleg előbb vagy utóbb homályosulni fog a látása. Létezik egy makuladegeneráció nevű betegség, mely másnéven az időskori sárgafolt-elfajulás. Akik öröklötten hajlamosak erre, azoknál négyszeres a lehetőség a kialakulására, de ha emellé még túlsúlyosak is, akkor a rizikó tizennégyszeresére növekszik.

A rendszeres testmozgás, aktív sportolás meggátolja az elhízást, emellett felélénkíti a keringést, így az egész szervezete egészségesebb lesz. A szembántalmak elkerülésének egyik módja, hogy sportolunk és emellett megfelelően táplálkozunk.

Aki tisztában van azzal, hogy öröklötten hajlamos-e a makuladegenerációra, az ennek megfelelően tud tenni lépéseket az időskori sárgafolt-elfajulás ellen. Ha öröklötten hajlamos, akkor igyekezzen heti szinten többször sportolni és megtartani az ideális testsúlyt, valamint olyan diétát vagy étrendet folytatni, mely segíti a szemproblémák elkerülését.

Az Egyesült államokban sikerült rájönni arra, hogy a makuladegeneráció nagyban elkerülhető, ha alacsony glikémiás indexű étrendet folytat az illető.

Az magas glikémiás indexű ételek a vércukorszint ingadozását idézik elő, melynek szerepe van a sejtek roncsolódásában. A már kialakult sárgafolt-elfajulás súlyosbodása is megállítható az ilyesfajta étrenddel, valamint ilyen esetekben mégjobban oda kell figyelni a fölösleges kilókra.