Sporttal a csontritkulás ellen

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A sportolásnak az évtizedek során számtalan nagyszerű hatását találták már meg a kutatók, így nagy általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben valamilyen rendszeres testmozgást végzünk, azzal csak jót tehetünk magunknak, ezáltal példának okáért a csontritkulást is megelőzhetjük azzal, ha rendszeres testmozgást végzünk. Hogy miként? Ha erre a kérdésre választ szeretnénk találni, ahhoz szinte szó szerint a gyökerekig kell visszanyúlnunk, ezáltal a csontanyagcseréhez, amelynek hiányossága a csontritkulás egyik előidézője.

A csontanyagcsere nem más, mint a csontok sejt közötti állományának állandó megújulása. A sejt közötti állomány szerves alkotóelemekből épül fel, amelyek legfőképpen fehérjéből állnak – így például kollagén rostokból –, míg a szervetlen alkotóelemeik tekintetében főként kalciumból és foszfátból épülnek fel.

A csontszövetek a fokozatos terhelés, így például sport hatására fokozatosan átépülnek és átalakulnak, amit a tudomány és a szakma úgynevezett remodellingnek nevez.

A remodelling egyik legfontosabb ingere, mondhatni alapkövetelménye lényegében a mozgás,
ami minél intenzívebb, annál nagyobb és jelentősebb ez a hatás. Ha tehát van mozgás, vannak különféle erőhatások, akkor arra válaszul beindul a vázrendszer, avagy a csontozat anyagcseréje ahhoz, hogy az a lehető legjobban alkalmazkodjon a fellépő terheléshez, vagyis beindulnak a csont- és porcképző folyamatok.

Ha csontritkulás lép fel, akkor az azt jelenti, hogy lecsökken a csontok szerves, illetve szervetlen állományának a mennyisége. Ennek több oka lehet, de az egyik legnyomósabb – a tápanyagok hiánya mellett – az, hogy kevés terhelés éri a szervezetet.

A rendszeres sportolással tehát elősegítjük, hogy szervezetünk vázrendszere újra és újra ingert kapjon ahhoz, hogy a csont- és porcképző remodelling funkció beindulhasson, ami elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához.