Súlyzókészletre épülő gyakorlatok

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A súlyzókészlet minden edzőterem és minden otthon edzős, elszánt ember alapvető eszköze. A legegyszerűbb tényre épülő sporteszközről van szó, hiszen azon alapul, hogy nagy súlyok emelgetésével egyre erősebbek leszünk, izomtömegünk éppúgy növekszik, ahogy izomerőnk is. Bár az említett két tényező (izomerő, izomtömeg) különböző, specifikus gyakorlatokkal növelhető, a súlyzókészlet mindkét esetben tökéletes segítség. Nézzük először az izomtömeg növelését: Az edzés során, ha magas intenzitású terheléssel dolgozunk, a munkából minden izomrost részt fog venni. Nyilvánvaló, hogy a hatékonyság attól függ, mennyi izomrostot tudunk bekapcsolni a gyakorlatokba.

Tehát, ha nagy a súly, melyet mozgatsz, több izomrost dolgozik, és ezeken apró repedések, szakadások keletkeznek a túlfeszítettség miatt. Ezeket az apró sérüléseket mikrotarumáknak nevezzük. Ezek nem rossz dolgok, hanem az izomtömegünk növelésének előfeltételei, hiszen a szakadások közé új izomrost épül, így növekszik majd az adott izomcsoport.

Kijelenthető tehát, hogy a hatékony izomtömeg-növelésnek a személyre szabott súly a feltétele. Természetesen emellett fontos még a táplálkozás is, hiszen, ha nincs miből izmot építeni, akkor hiába szaggatjuk a rostokat, nem lesz olyan az eredményt, mint várnánk. A komoly izomtömeg-növeléshez a megfelelő súlyokon kívül, megfelelő mennyiségű, fehérjében gazdag étrend is szükséges.

A súlyzókészlet pont azért tökéletes az izomtömegek növelésére, mert több súlyt tartalmaz, amivel apránként és pontosan lehet növelni a terhelést, tökéletesen személyre szabható a súly. Az izomtömeg növelés esetében nagy súllyal és kevés ismétlésszámmal kell dolgozni.

Az izomerő növeléséhez szintén tökéletes a súlyzókészlet, hiszen ebben az esetben nem arról van szó, hogy növeljük az izmaink tömegét, hanem leginkább arról, hogy a már meglévő izmok erejét javítsuk. A súlyzókészlet tárcsái közül most nem kell annyit felpakolni, de a kisebb súllyal több ismétlésszámot kell hozni. Itt nem az a lényeg, hogy vörös fejjel, az izomrostokat mikrotraumatizáljuk, hanem az, hogy az izmunk képes legyen a kitűzött (személyre szabott) ismétlésszámot bírni.

Az izomerő és állóképesség nagymértékben összefügg, hiszen a gyenge izom nem tud annyi ideig dolgozni, kitartani, mint a feledzett, erős izomzat.

A súlyzókészletek egyszerre alkalmasak az izomtömeg-növelésre és az izomerő, izom állóképesség növelésére is, hiszen a tartozék tárcsák variálásával minden gyakorlatra alkalmassá lehet tenni súlyzónkat.