Súlyzózás és gerinc

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A súlyzós edzésekkel kapcsolatban két, egymásnak homlok egyenest ellentmondó álláspont létezik. Ebben a káoszban még az orvostudomány sem volt képes rendet tenni, így jelenleg ez a kérdés megosztja az orvosokat, szemlyi edzőket, edzőket, profi sportolókat, és a hobbi szinten sportoló embereket. A gerinc döbbenetesen erős, rugalmas, ugyanakkor nagyon sérülékeny "műszer". Károsodását, deformálódását számos, hétköznapi tevékenység is elősegíti, ahogy az évek múlása is.

Ezt tetézni a helytelen sportolási technikával nem egy okos dolog. Azt azonban, hogy a súlyzós edzések mennyire terhelik meg a gerincet, érdekes módon, még mindig nem sikerült megállapítani. Nagy valószínűséggel ember függő, hogy mit bír.

Nyilvánvalóan a táplálkozáson múlik, hogy mi tud beépülni a szervezetbe. A megfelelő étrenddel, megfelelő folyadékpótlással a csontok, izületek és tulajdonképpen az egész szervezet tökéletes felépítésű lesz. Az életmód a következő, ami meghatározza egészségünket.

Az aktív életmódot folytatók sokkal erősebb izomzattal, és sokkal jobb keringéssel rendelkeznek, mint a lustábbak, így nyilván egészségesebben is.

De a gerinc egészségét nem csak ezek, hanem olyan apróságnak tűnő tényezők is nagyban befolyásolják, mint a cipő. A tartáshibák nagy része abból származik, hogy a hordott cipő kialakítása nem felel meg a test igényeinek. A teljesen lapos, vagy nagyon magas sarkú cipő nagy károsodást okoz a lábban, és a gerincben is, sőt ezek által derék, csípő, váll fájdalmakat, és károsodást is lehet tapasztalni. A megfelelő lábbeli a gerinc egészségét is szolgálja, úgyhogy ha csak lehet, a divat mellett, vagy helyett érdemes a hangsúlyt az egészségre fektetni.

A gerincert tehát a hétköznapi életben is nagy terhelés éri. Sokaknak meggyőződésük, hogy a súlyzózás nagyon rossz hatással van a gerincre, mert a súlyt felemelve a gerinc nagy mértékben összenyomódik, hiszen a saját testsúly megtartásánál nem többre tervezték.

A nyomás hatására deformálódik, az izületi rés beszűkül, a csigolyák kikopnak. A súly nem megfelelő tartásával, vagy nem megfelelő mozgatásával pedig ráadásul még gerincsérv, vagy a csigolyák szétnyílása is kockázat. Tulajdonképpen logikus álláspont, egyszerű fizika, a nagy súly jobban nyomja azt, ami megtartja.

Ezzel teljesen ellentétben áll a másik felfogás, mely szerint az előbbi úgy, ahogy van ostobaság. A gerinc erős, az ember egész történelme során mozgatott nagy súlyokat, tehát ha alapvetően nem is arra "készült", hogy súlyt emeljen, ennyi ezer év után már hozzászokhatott a szervezet.

A sportolók, súlyemelők, testépítők esetében ráadásul nem is lehet azt tapasztalni, hogy kiugróan magas lenne a gerincproblémákkal küzdők száma.