Súlyzózni csak szabályosan!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A súlyzós edzés során elkövethető legnagyobb hiba, ami sajnos a leggyakoribb is, hogy ha nem szabályosan végezzük a gyakorlatokat. A rosszul végzett gyakorlat nem csak azért problémás, mert nem terheli hatékonyan, tehát nem fejleszti hatékonyan a célzott izomcsoportot, hanem főleg azért, mert rövid távon súlyos sérülésekhez, hosszú távon testi deformációkhoz vezethetnek a szabálytalan, természetellenes ismétlések.

Senki sem tökéletesen szimmetrikus és szinte mindenkiről elmondható, hogy az egyik oldala erősebb, mint a másik, azonban ez az eltérés rendszerint jelentéktelen, gyakorlatilag nem jelent semmiféle hátrányt és általában fel sem tűnik. Nagyobb gondot jelent a szintén elég gyakori gerincferdülés, de önmagában ez sem lehet a súlyzós edzés akadálya. Azonban szabálytalanul végzett gyakorlatokkal sokat ronthatunk a helyzeten.

Az egyik legalapvetőbb gyakorlat a fekvenyomás, és ennél látszik a legszemléletesebben, milyen torzulásokat szerezhetünk, ha a nem végezzük szabályosan a gyakorlatokat.

A fekvenyomás végrehajtásánál fontos, hogy a rúd végig vízszintes helyzetben emelkedjen, illetve süllyedjen. Mégis, gyakran fordul elő, főleg az utolsó nyomásoknál, hogy az egyik kar megelőzi a másikat és a rúd egyik vége hamarabb ér föl, mint a másik.

Ez a szabálytalanság, ha nem látványos, időnként megengedhető, de ha nem ügyelünk rá, csúnyán elfajulhat és súlyos következményekkel járhat. Hogy csúcsnyomásnál az ember így teljesítse a kitűzött célt, az még elfogadható lehet, viszont az már semmiképp, ha valaki így, féloldalasan, sőt, az egyik vállát a fekpadról felemelve nyomja végig az egész szériát.

Márpedig ha így szokta meg, nagyon nehezen tud róla leszokni, pedig szélsőséges esetben akár le is eshet a fekpadról a derék testépítő, ami már 80 kg súllyal is meglehetősen veszélyes mutatvány. De talán még rosszabb, ha ilyen módon edz hosszú hónapokon, éveken át, folyamatos és abnormális terhelésnek téve ki a vállait, illetve felsőtestének csontozatát és izomzatát.

Vagy gondoljunk csak bele, milyen következményei lehetnek térdeinkre nézve a rendszeresen rosszul kivitelezett guggolásnak! Pedig szabályosan edzeni nem nehéz, csak jól kell megválasztanunk a használatba vett súlyokat.

Csak olyan súlyokkal edzzünk, amelyekkel szabályos ismétlésekre vagyunk képesek. Így nem csak a sérülések és a testi deformálódás kockázatát minimalizáljuk, de a fejlődésünk is biztosabb lesz.