Szabad Súlyok és Edzőgépek Közti Különbségek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Régóta tart a vita arról, hogy melyik edzésmódszer a hasznosabb, a hatékonyabb és az egészségesebb, ha szabadsúlyos edzést folyatatunk, vagy ha edzőgépekkel fejlődünk. A kérdésre nincs egyértelmű válasz. Hogy melyik módszer a jobb, az függ az egyén adottságaitól, céljaitól és attól, hogy milyen szinten edz. Néhány törvényszerűségre azért nem árt felhívni a figyelmet.

Súlyzós edzés
Kép forrása: Pexels.com

Hogyan döntsünk?

Ha kezdők vagyunk, mindenképpen folytassunk szabadsúlyos edzést.
Csak a szabadon mozgatott súlyokkal lehet megtanulni a gyakorlatok helyes végrehajtását és csak így fejleszthető hatékonyan az idegrendszer és az izmok, pontosabban a tudat és az izmok közötti kapcsolat. Pusztán szabadsúlyos edzéssel is nagy fejlődést lehet elérni, és egyesek szerint a gépek használata teljesen mellőzhető, sőt, néhány vélemény szerint fölösleges. Az edzőgépeknek azonban megvan a maguk haszna és minél magasabb szintre jut el egy testépítéssel vagy más jellegű izomfejlesztéssel foglalkozó sportember, annál jobban tudja értékelni a gépek nyújtotta előnyöket. Náluk jelentkezik látványosabban az egyes izmok differenciált fejlesztésének szükségessége. Edzőgépekkel sokkal hatékonyabban lehet célzottan és izoláltan edzeni az egyes izmokat. A gépek szemben sok olyan gyakorlattal, ahol szabadon mozgatott súlyzókkal edzünk, a teljes mozgástartományban azonos irányból azonos ellenállást nyújtanak.

Miért válasszuk az edzőgépeket?


Bizonyos részek fejlesztésére csak gépekkel nyílik lehetőség. Jó példát jelentenek erre a comb izomkötegei. A lábak fejlesztésének egyik alapgyakorlata a guggolás, e nélkül nem lehet erős lábunk, fejlett combizmunk. A combizom alsó felének külső íve viszont csak lábnyújtással fejleszthető. Lábnyújtást viszont jól csak lábnyújtógépen lehet végezni. Lábnyújtás nélkül is lehet persze erőscombunk, de tökéletesen fejlett combizmunk nem. Tovább nő az edzőgépek értéke, ha sérülés miatt kénytelenek vagyunk bizonyos gyakorlatokat elkerülni. Guggolás helyett például használhatjuk a Hack-gépet, ami jelentősen csökkenti a gerincünkre ható terhelést. Láthatjuk, hogy a különféle súlyzótárcsás és lapsúlyos edzőgépek hasznos kiegészítői a súlyzós edzésnek.

Mi a helyzet a kardiógépekkel?

A kardió edzésekre kifejlesztett gépek más csoportba tartoznak, mint a klasszikus súlyzós edzőgépek, de mivel egyre több edzőteremben találhatóak meg, érdemes szólni róluk. A futópadok, szobakerékpárok és elliptikus trénerek használata nem növeli az izomtömeget, de javítja a vérkeringést és persze hatékonyan égeti a zsírt. Ezek használata kiváltható persze futással, kerékpározással vagy hegymászással is, de sokszor célszerűbb az edzőgépek használata.

Te melyik edzésmódot részesíted előnyben? Véleményed oszd meg velünk kommentben!