Test és lélek 1x1 - avagy jóga kezdőknek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A jóga már kialakulása óta nagy népszerűségnek örvend. Mai rohanó világunkban egy kicsit hátrébb szorult, ám újra kezd „feljönni”, egyre népszerűbbé válik nem csak a nagyvilágban, de hazánkban is. Ennek oka az, hogy az embereknek szükségük van valamire, ami a mindennapos stresszt jó közérzettel váltja fel és fizikai, szellemi, lelki egészséget eredményez, viszonylag kevés idő és energia ráfordítással. A jóga nem egy nehéz dolog, otthon is érdemes kipróbálni, de ahhoz hogy belevágj fontos tisztában lenned pár alapszabállyal. A jóga kezdőknek eleinte bonyolultnak, körülményesnek tűnhet, pedig az egyik legkevésbé bonyolult sport a világon, ha megfelelő a hozzáállásunk. Lássuk tehát, mik azok a dolgok, amelyek elengedhetetlenek vagy legalábbis nagyon fontosak ahhoz, hogy elkedzhessünk jógázni.Jóga kezdőknek: mire van szükségünk?

Türelem, fokozatosság: A jógában nagyon fontos a türelem és az, hogy ne akarjunk mindjárt mindent azonnal. Legyen türelmünk magunkhoz, mert a fejlődés nem abban mérhető, hogy két nap alatt már tudunk stabil ülőhelyzetben ülni, hanem abban, hogy jóga közben magunkkal foglalkozunk, lecsendesedik az elménk és bizony folyamatosan fejlődünk, nem baj, ha néha ez a fejlődés csak kis mértékű. A gyakorlatoknál fontos, hogy ne legyen fájdalmas és kényelmetlen, ezért nem szabad erőltetni, hanem fokozatosan kell haladni.

Stabil ülőhelyzet: A jóga alapja, hogy meg tudjunk ülni az úgynevezett stabil ülőhelyzetben. Erre érdemes időt szánni és fokozatosan kialakítani, hogy könnyen elérjük ezt a pózt és kényelmesen meg tudjunk ülni benne hosszú időn keresztül is akár. Ez a stabil ülőhelyzet többféle is lehet, de egyiket mindenképpen el kell sajátítani, mert a prána légzés és a meditáció ezek egyikében valósul meg a legjobban.

Bemelegítés: A jóga, bár nem egy megerőltető izomedzés ugyanúgy igényli a bemelegítést, mint bármely más sport. Megvannak a sajátos bemelegítő gyakorlatok, de a jóga sem filozófiáját, sem gyakorlatát tekintve nem kizárólagosít semmit, így a saját bemelegítési módszereinket is alkalmazhatjuk.
A jó választás: a jógának megannyi változata ismert. Mindegyik fajtája hatásos, de fontos, hogy személyiségünknek és nem mellesleg edzettségi szintünknek megfelelően válasszunk. Az astanga jóga például az egyik dinamikusabb jógafajta, ha pörgősebb személyiségek vagyunk, érdemes ezt választani. A hatha jóga ennek az ellentéte, egy nyugodtabb, egyensúlyra törekvő jógafajta. Ezen kívül találkozhatunk még például bikram és iyengar jógával is, melyek szintén rendkívül hatásosak. Egy biztos, itt nincs jó vagy rossz választás: érezzük magunkat jól sportolás közben.


Eszközök: Bár a jóga eszközök nélkül is teljes, nem árt néha használni ezt-azt a jobb fejlődés érdekében, vagy azért, mert bizonyos gyakorlatok még nem mennek segítség nélkül. A jóga matrac, vagy fitnesz szőnyeg alapvető. Ez lényegében egy kényelmi megoldás, de például a stabil üléseknél is jobb, ha nem a kőkemény, hűvös talajon kell a térdünket vagy bokánkat fektetni, némi nyomás alatt. A tenyér is jobban szereti ezeket a rugalmas, de nem túl puha anyagokat. A fitnesz labda is nagy segítség lehet különböző nyújtásoknál vagy bizonyos izmok erősítésénél, de a BOSU párnát is hatékonyan lehet használni. A jóga vagy pilates párna szintén jó kis eszköz lehet edzésünk során.

Rendszeresség: A jógában fontos a rendszeresség, így a szervezet rá tud állni a ritmusra és folyamatosan regenerálódik, egyre jobbá válik. Heti egy alkalom már nagyon jót tesz, azonban ha csak hébe-hóba járunk jógázni, nem segítünk sokat magunkon. A legideálisabb a heti minimum kettő, de akkor huzamosabb ideig tartó vagy a három átlagos egyórás jógázás akár fitnesz teremben, akár személyi edzővel akár csak úgy otthon. Ha csak kevés időnk van, akkor napi 10 perc jóga kezdőknek elég. Aki teheti, iktassa be a reggeli programjába, hiszen a reggelek a legkritikusabban és ha ilyen kellemes és hasznos tevékenységgel kezdjük, jól fog indulni a nap.