Tojásdiéta: hatásos vagy csak egy újabb ámítás a sorban?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Számtalan különböző diéta kering a köztudatban, újságok hasábjain és az interneten. Ezek közül az egyik népszerű módszer a tojásdiéta. Az emberek nagy része, legyen szó nőről, férfiról, fiatalról, idősről, szeretne jó megjelenésű lenni. Ennek egyik alapja, a súlyfeleslegtől való megszabadulás, ami mozgással és megfelelő étrenddel érhető el. A sok sok különféle felkapott, divatos diéta nem mindig adja meg, amit várunk tőle, sőt sok esetben roppant egészségtelen, miközben nem is hatásos. A tojásdiétával kapcsolatban is felmerülnek bizonyos kérdések, de ha megfelelően alkalmazzuk, nagy baj nem lehet, fogyás ellenben mindenképpen.


Tojásos szendvics
Kép forrása: Pixabay.com


A tojásban alig van kalória, pontosabban körülbelül 40-50 kalóriát tartalmaz, ami mindenképpen jónak számít, hiszen egy átlagos ember két főtt tojás elfogyasztása után már nem éhes. Azonban sajnos a koleszterinszintet is megemeli, ezért huzamosabb ideig nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani. Nézzük most meg, hogy is néz ki a tojásdiéta!


Miből áll a tojásdiéta?

A tojásdiéta lényegében egy kéthetes program, ami hét különböző napi menüből áll. Az első hét menüje ismétlődik a második héten is és ettől az étrendtől nem javasolt eltérni, különben nem fog működni és elmarad a várt eredmény. A diéta egyik problémája a kávéfogyasztás. Akik nem szoktak kávézni, nehezen fogják tudni tartani magukat az étrendhez, de azoknak is nehéz a dolguk, akik a kávét cukorral, tejszínnel, tejjel isszák. Az étrend napi kétszer ír kávét, de szigorúan feketén, ez pedig nem mindenkinek van ínyére. A tojásdiéta ilyen formán azoknak, akik nem ihatnak kávét, áttervezésre szorul.


Íme a heti étrend, napra lebontva:

1. nap
Reggeli: fél citrom, 3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: 3 főtt tojás, feketekávé
Vacsora: 3 főtt tojás, feketekávé, vegyes saláta, 1 szelet pirítós

2. nap
Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: 2-3 főtt tojás spenót vagy karfiol, citrom
Vacsora: 1 szelet sült hús (teflon tepsiben) zöldsaláta

3. nap
Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: 2-3 főtt tojás, főtt karfiol, paradicsom, feketekávé
Vacsora: 1 szelet sült karaj

4. nap
Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: vegyes saláta
Vacsora: 2-3 tojás, túró, 1 szelet pirítós

5. nap
Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: 1-2 főtt tojás, feketekávé, spenót vagy karfiol
Vacsora: sült hal, saláta

6. nap
Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: sok gyümölcssaláta cukor nélkül
Vacsora: 1 nagy szelet sült hús, paradicsom, uborka, tea


7. nap

Reggeli: fél citrom, 1-3 főtt tojás, feketekávé
Ebéd: hideg tyúk, paradicsom, főtt káposzta, sárgarépa
Vacsora: zöldségleves, citrom, feketekávé

Számos diéta van úgy felépítve, hogy valamilyen tápanyagból nem kap eleget a szervezetünk, de a tojásdiétánál ettől nem kell félnünk. Az étrend úgy van kialakítva, hogy semmiből ne szenvedjünk hiányt.
Ezek után nincs más hátra, mint elkezdeni és várni a hatást! Ha van már tapasztalatod ezzel a módszerrel kapcsolatban, hagyd meg nekünk kommentben!