Bélfertőzést okozhatnak a vörös húsok!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Már eddig is köztudott volt, hogy a túlzásba vitt vörös húsfogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek. Ezért, sok ember immáron a húsfogyasztása nagy részét fehér húsok bevitele által biztosítja. Igen ám, de ennek ellenére sajnos még mindig nagyon sokan nem vesznek tudomást a vörös húsok káros hatásairól, ezért ezek a személyek rendszeresen, nagy mennyiségben esznek vörös húsokat. Ezek a személyek igen nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen amerikai és ausztrál kutatók rájöttek arra, hogy az eddig ismert káros hatásokon kívül, a túlzásba vitt vörös húsfogyasztás akár bélfertőzést is okozhat!

A szakemberek számos vizsgálatot végeztek el azzal kapcsolatban, hogy milyen káros következményekkel járhat a vörös húsok rendszeres fogyasztása. Megdöbbentő lett az eredmény, mely szerint azoknál az embereknél, akik gyakran esznek vörös húst, nagyobb eséllyel alakul ki az E. Coli által okozott bélfertőzés.

Eme betegségnek is azon változata jelentkezhet, amely főként súlyos vérzések kialakulását is okozhatja, ezért nem lenne szabad elbagatellizálni a vörös hús által okozott káros következményeket. Az E. Coli, vagyis az Escherichia coli baktérium egyébként, normális esetben is ott van a bélflórában, tehát egyes fajai egyáltalán nem veszélyesek. Sőt, a bélflórában jelen lévő E. Coli baktériumok nagyban hozzájárulnak a K-vitamin termelődéséhez is.

Vannak azonban olyan fajtái is az E. Coli-nak, amelyek igen komoly problémák okozói lehetnek. Ezek a veszélyes baktériumok idézik elő többnyire az ételmérgezéseket is, tehát jobb, ha megpróbáljuk megelőzni a bélfertőzéseket. Erre az egyik legjobb módszer pedig az, ha nem fogyasztunk túl sok vörös húst! A vörös húsokban ugyanis, jelen van egy olyan cukormolekula, amely képes vonzani az E. Coli méreganyagait. Ez a cukormolekula nem más, mint a Neu5Gc.

A kutatást végző szakemberek laboratóriumi kísérleteik során igazolták azt, hogy a Neu5Gc molekulához toxinok kötődhetnek, vagyis jelentősen megnő a rendszeres vörös húsfogyasztás következtében a bélfertőzések kialakulására való hajlam. A fehér húsokban, halakban, zöldségekben, gyümölcsökben azonban, ez a cukormolekula nem található meg, tehát ezek az élelmiszerek bátran, mennyiségi korlátozás nélkül fogyaszthatóak.

Te mennyi vörös húst szoktál fogyasztani? Hetente hány alkalommal kerül a tányérodra vörös hús?