Borsmenta, avagy az egészséges légutak szakértője

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A borsmenta egy nagyon erős, friss mondhatni mentolos aromával rendelkező gyógynövény, amelyet már évszázadok óta használnak frissítés mellett emésztést segítő hatásai miatt, de kevesen tudják, hogy ezen felül a légutakra is kiváló hatást gyakorol, sőt mi több, a májat is ápolja. A borsmenta Kínában és Japánban már ősidők óta ismert gyógynövény, de őshonos Európában és az Egyesült Államokban is.

A borsmentát a legtöbb esetben tea formájában használják megfázásra, köhögésre, száj- és torokgyulladásra, illetve különféle légúti fertőzések esetén.

A gyógynövényt sikeresen alkalmazhatjuk továbbá fejfájás, izomfájdalmak, idegi eredetű fájdalmak, fogfájás, hányinger, hányás, gyomorégés, de még akár allergiás bőrkiütés tüneteinek enyhítésére is. Ezen felül gyakran alkalmazzák a borsmenta teáját irritábilis bélszindróma, avagy IBS esetén, de hasi görcsöket, menstruációs zavarokat, ezen felül máj- és epehólyag panaszokat is kiválóan enyhíti.

Több kutatás is bebizonyította már a múltban, hogy a borsmenta főzete képes javítani a koncentrációt, a mentális képességet, ezen felül pedig még a fogyókúrát is képes segíteni, hiszen javítja a teltség, a jóllakottság érzetét.

A borsmentát a közhiedelemmel ellentétben nem csak teaként alkalmazhatjuk, hanem akár még ételekhez, salátákhoz, mártásokhoz is kiváló íz-fokozást érhetünk el vele.

Szárítva is kiválóan alkalmazható, de a legjobb eredményt frissen érhetjük el vele. Az egészségügyi és a konyhai felhasználáson felül a borsmentának erős illatát illóolajként is használják a szépségiparban, sőt mi több, a bőrre kenve képes enyhíteni a gyulladásos panaszokat, és a bőrkiütések ellen is hatásos.