Csípős paprika torokfájás ellen – Valóban hatékony?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Elérkezett a nyár utolsó hónapja, ami azt jelenti, hogy hamarosan itt a csapadékos, nyirkos, hűvös ősz is. Ez pedig azzal jár, hogy igen sok embert ér utol a megfázás, a torokfájás és az influenza is, aminek kezelését mindenki másképp végzi. Vannak, akik a forró, mézes-citromos teától várnak enyhülést a kínzó torokfájással szemben, míg mások a csípős paprika áldásos hatására esküsznek. De vajon a csípős paprika valóban hatékony lenne?
Ajánlott-e fogyasztani torokfájás esetén? A fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy jó ötlet! Az általános vélekedés bár valóban az, hogy egy nagy tányér, csípős étel nem csupán a légutakat tisztítja meg, hanem a baktériumokat és vírusokat is elpusztítja, így kaparó, fájó torokra sokan ezt a módszert vetik be. Bár légút tisztítóként valóban hatékonynak bizonyulnak a csípős ételek, a torokfájást nem képesek megszűntetni, bármennyire is úgy tűnik.

Egy német fül-orr-gégész szakorvos magyarázatot is adott arra, hogy akkor miért is érezhetjük úgy, hogy a csípős ételek megszűntetik a torokfáját. Professzor Michael Deeg azt vallja, hogy a csípős ételek csupán átverik az agyunkat. Az ételek csípősségét okozó kapszaicin ugyanis, elérzésteleníti a szájban lévő érzőidegeket, vagyis a szúró, kaparó, fájó érzés ezért múlik el átmenetileg. Ez azonban nem valós segítség, hiszen a fájdalom, a gyulladás továbbra is megmarad.

Amikor csípős ételeket fogyasztunk a szervezetben endorfin szabadul fel, amely köztudottan egy boldogsághormon, vagyis az endorfinok hatására a közérzet is javul. Mindez azonban csak igen rövid ideig tart, hiszen a probléma oka nem szűnik meg azzal, ha átverjük a szánkban lévő idegvégződéseket egy-egy csípős étellel. A legokosabb dolog tehát mindenképpen az, ha a torokfájás, szúrás, kaparás érzésekor azonnal orvoshoz fordulunk, így a komolyabb tüneteket meg lehet előzni némi antibiotikumos kezeléssel.

Aki nem szeretne azonnal orvoshoz szaladni, a tünetek jelentkezésekor kezdjenek el vitaminokat szedni. Az immunrendszer megerősítésével ugyanis, jó eséllyel leküzdhetők a torokfájást okozó baktériumok és vírusok. A nagy mennyiségű vitamin bevitele mellett, jó szolgálatot tehetnek a szopogató tabletták is, amelyek kifejezetten a torok fájdalmának megszűntetésére és a gyulladás kezelésére lettek kifejlesztve.

Te szoktál csípős ételeket fogyasztani a torokfájás enyhítése céljából? Ismersz olyan személyt, aki rendszeresen csípős ételekkel kezeli a torokfájását?