Diéta - Okosan!

Publikálás: | Szerző:
 

Diétázni kétféle képen lehetséges:

  1. Mások által több bevált recepteket, ötleteket összegyűjtünk és reménykedünk, hogy nekünk is beválik, működik a módszer.
  2. Vagy egy hosszú távú, de biztos megoldáson törjük a fejünket, (amivel elkerülhetjük a yo-yo effektust) mert, hogy aki hízásra hajlamos, egész életére problémát jelenthet, diétázni pedig lehetetlen egy egész életen át.

Ezért kell fejben elhatároznunk- a táplálkozási alapelveink megismerése és elsajátítása, ami segítségével megszabadulhatunk a kész receptektől és sablonoktól és ez által kedvünk szerint - mert a testünk érzi - persze bizonyos szabályok betartása mellett, jóval könnyebben és szabadabban, korlátok nélkül kezdhetünk hozzá a sikeres diétának.

Szigorú diéta segítségével gyorsan, rövid időn belül leadhatjuk a felesleges + kilókat, de tartóssága nagyon ritka. Egy ideig biztos tartani tudjuk a diétát, de hamar el is száll a lelkesedésünk és így visszatérünk a régi hagyományos étkezésünkhöz és ez által vissza is jönnek a + kilók, amit keserves sanyargatással adtunk le a csoda diétával. Ezt nevezzük yo-yo effektusnak.

Ezért kell egy hosszú távú diétát alkalmaznunk, ami nem terheli a szervezetünket.
Soha nem szabad arra gondolni és elkezdeni egy diétát, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a + kilóktól. Mert, hogy ami felesleg + kiló van rajtunk azok is évek alatt jött fel ránk. Ezért kell a tudatos, egészséges táplálkozás és az elmaradhatatlan TESTMOZGÁS.

Az alapanyagcsere érték a minimális napi kalória mennyiséget jelenti, amely a létfenttartó folyamatokhoz (szívműködés, légzés, alapvető folyamatok) szükséges.

Alapanyagcsere szükséglet meghatározása (kcal/nap)

Életkor                          Férfi                             Nő
10-18 év        17,5 x testtömeg+651    12,2 x testtömeg+746
18-30 év        15,3 x testtömeg+679    14,7 x testtömeg+496
30-60 év        11,6 x testtömeg+879    8,7 x testtömeg+829
60 év felett    13,5 x testtömeg+487    10,5 x testtömeg+596

A napi energiaszükséglet meghatározásához a kiszámolt alapanyagcsere értéket meg kell szorozni a személyre jellemző aktivitási szintnek megfelelő számmal.

Nő esetében               Napi munkavégzés
Sportaktívitás       Könnyű    Mérsékelt    Nehéz
Nem aktív             x 1,4         x 1,5        x 1,5
Mérsékelten aktív  x 1,5         x 1,6        x 1,6
Aktív                    x 1,6         x 1,7        x 1,7

Férfi esetében                 Napi munkavégzés
Sportaktivitás            Könnyű    Mérsékelt    Nehéz
Nem aktív                    x 1,4        x 1,6        x 1,7
Mérsékelten aktív         x 1,5        x 1,7        x 1,8
Aktív                           x 1,6        x 1,8        x 1,9


Tanácsok:
Napi folyadék bevitel 2-3 liter legyen. Pl: ásványvíz, zöld tea, kalória mentes folyadék.
Együnk sok zöldséget, lédús gyümölcsöt, mert serkenti a táplálékok lebontását és emésztését, tehát az anyagcserét gyorsítja.
Fogyasszunk minél természetesebb és egészséges táplálékot.
Fokozottan figyeljünk a napi kalória bevitelre. (kcal)
Legalább napi 5 x étkezzünk kisebb adagokat, ami nem terheli le a gyomrunkat csak éppen, hogy jól lakottan érezzük magunkat.

A napot kezdjük egy „kiadós” reggelivel, amit aztán napközben ( a + kalóriát) ledolgozhatjuk.
Havonta 1 x tarthatunk egy pihi napot kora délutánig. Amikor azt ehetünk amit megkívánunk, de természetesen mértékkel, és ajánlott itt is az 5 x-i étkezés.
Délután már csak könnyű ételeket fogyasszunk.

Ahhoz, hogy fogyni tudjunk csökkentenünk kell a napi tápanyagbevitelünket és ezzel egyidejűleg növelnünk kell a fizikai aktivitás mennyiségét - mivel több energiát használunk fel napi testmozgásunk során annál többet ehetünk büntetlenül. A TESTMOZGÁS ELENGEDHETETLEN a sikeres diéta mellett. Napi min. 20 perc! Otthon kézi súlyzóval, fitnesz labdával, gumiszalaggal, szoba kerékpáron, futópadon, elliptikán vagy a szabadban egy intenzív sétával.

Sok sikert kívánunk az elhatározásban!!!

Hamarosan folytatjuk újabb és újabb ötletekkel, mint pl. a zsírégetés!