Édesítés körkép

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Sokan szeretik az édeset, a csokoládé, a sütemények, az édes italok mindennapi fogyasztási cikkeink. A kristálycukor, melyet  édesítés céljára használunk, nem a legjobb megoldás. Egyrészt hízlal, hatalmas mennyiségű szénhidrát ez, ami szépen le tud rakódni a hasunkon, fenekünkön, bárhol. Másrészt rongálja a fogainkat, fogszuvasodást okoz, ráadásul a candida gombát is jól táplálja, amitől kellemetlen szájszag, bőrkiütések, korpás fejbőr és számtalan más kellemetlen tünet válhat érzékelhetővé. A cukor emellett még azért is egészségtelen, mert mire ez a szép fehér kristályos alakja kialakul, komoly kémiai eljárásokon megy keresztül.

Vannak más alternatívák is az édesítésre, itt van például a méz. A méz is sok negatív tulajdonsággal bír, de legalább természetes anyag és tartalmaz rengeteg olyan tápanyagot, mely ellensúlyozza hízlaló és fogszuvasító hatásait. Azért a mézzel is csak óvatosan, teába, sütibe jól jön, de ne mézezzünk minden nap, a cukor helyettesítésére diétákban nem jó, hiszen ugyanúgy hízlal.

Egyébként azt még nem sikerült pontosan kideríteni, hogy a cukor önmagában okoz-e szervi problémákat. Számos vizsgálatot végeztek, melyekben azt próbálták kideríteni, hogy van-e kapcsolat a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a máj és vesebetegségek valamint a cukorfogyasztás között.

Semmilyen bizonyítékot nem találtak az összefüggésre, ugyanakkor a gyakorlatban megfigyelhető, hogy a sok cukrot fogyasztók egy jelentős része túlsúlyos, így már a lerakódott, zsírrá alakult szénhidrát bizony az említett területeken komoly problémákat okoz. Ezzel szemben azt is el kell ismernünk, hogy nagyon sokan vannak, akik kimondottan vékony testalkatúak, ám rengeteg cukrot fogyasztanak.

Valószínűleg ez a dolog a leptinekkel lehet kapcsolatban, melyek olyan bonyolult működésűek, hogy egyértelmű szabályozásuk még nem lehetséges.

A cukrok helyett használhatunk mesterséges édesítőszereket is. Ezeket két nagy csoportba sorolják. Vannak a cukorszármazékok, mint például a xillit, a mannit, szorbit, hidrogénezett glükózszirup. Ezek megközelítőleg ugyanannyi energiát tartalmazanak, mint a hagyományos kristálycukor, ám nem szívódnak fel teljesen. Nagyon sok élelmiszeripari termékben használják őket. A xillit és a hidrogénezett glükóz ráadásul segít megelőzni a fogszuvasodást, ezért a cukormentes rágógumik édesítésére szolgálnak.

Vannak még az intenzív édesítőszerek, mint például az aceszulfam-K, aszpartám, szacharin. Ezek tulajdonképpen kalóriamentes édesítők, de sokan nem szeretik őket a kellemetlen utóízük miatt. A light üdítőkben például ezek valamelyike, általában az aszpartám adja az édes ízt.

Mindezeken kívül van még egy lehetőségünk, mégpedig a stevia. A stevia egy délamerikai zöld növény, mely 200-300 szor édesebb a cukornál, nem tartalmaz kalóriát, nem okoz fogszuvasodást, sőt jót tesz a keringési rendszernek és számos pozitív élettani hatása van.