Edzés a parkban – ötletek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Sokak számára nem megoldható, hogy rendszeresen eljárjanak edzőterembe, fitneszterembe. Sok esetben az időhiány, de sok esetben a szűkösebb anyagi keretek okozzák problémát. Mit lehet ilyenkor tenni? Irány a park és némi kreativitással minden probléma orvosolható. Nagyon üdvözlendő kezdeményezés, hogy a parkokat úgynevezett aktív parkkal látják el. Ezt azt jelenti, hogy kialakítanak egy viszonylag nagy alapterületű helyen egy olyan részt, amiben különböző eszközök találhatók, melyekkel testmozgást lehet végezni.

Vannak tolódzkodásra, húzódzkodásra, haspadon végzett gyakorlatokra alkalmas eszközök, ugyanakkor sok érdekesség is megtalálható ilyen helyeken. Szinte már minden nagyobb alapterületű park rendelkezik ilyen aktív résszel a fővárosban, de a nagyvárosok sem maradnak le túlzottan és a vidéki városokban is igyekeznek legalább a legforgalmasabb zöldövezetben valami hasonlóval hozzájárulni az egészséges életmódhoz. Ahol még nincs kialakítva hasonló lehetőség, ott is van mód az edzésre.

Egy egyszerű játszótér is lehet fitneszpark, ha jól végiggondoljuk, hogy mennyi lehetőség rejlik benne. Egy mászóka kiválóan alkalmas például a húzódzkodásra vagy tolódzkodásra, típusától függően. Ugyanakkor a hasizomgyakorlatok kivitelezését is meg lehet oldani, ha van hová felfüggeszkedni. Felkapaszkodunk a mászóka egy magasabb csövére és emelgetjük a lábunkat fel-le. Nagyon jó megoldás az alsó hasizom erősítésére.

De fordítva ugyanez megoldható, ha a lábunkat akasszuk be valahová és törzsünket emelgetjük fel. Nyilvánvalóan minden gyakorlatnál fokozottan ügyelni kell önmagunk és mások testi épségére. Játszótéren csak akkor érdemes edzeni, ha nem árasztották el a gyerekek. Egyrészt a játszótér elsősorban az övék, másrészt nagyon izgága kis lények, ezért a biztonságuk nem szavatolt, még akkor sem, ha mi magunk nagyon igyekszünk vigyázni rájuk.

A parkban a padokon nem valami illendő dolog állni. De a lábunkat feltehetjük úgy, hogy csak a sarkunk érinti az ülő részt és tudunk nyújtani. Ha már hajlékonyabbak vagyunk a pad támlájára is felrakhatjuk a lábunkat. A fekvőtámasz nagyon jó kar és mellizom erősítésére.

A padokat erre a célra is használhatjuk, vagy a kezünket tesszük rá és könnyebb fekvőtámaszokat „nyomunk” vagy pedig nehezítünk a dolgunkon és feltesszük a lábunkat. Ez után illik letisztogatni a padot, hogy mások zavartalanul használhassák utánunk.