Edzések hasznos kiegészítője a Polar óra

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Biztosan mindenki hallott már az edzések közben használt pulzusmérő órákról, ezen belül a Polar órákról. De mit is takarnak ezek, és milyen haszna van, ha futás vagy egyéb mozgásforma közben van a karunkon például egy Polar óra? Az edzésekből a célunk szemponzjából a maximumot kihozni nem feltétlenül azt jelenti, hogy agyon hajszoljuk magunkat, gyorsabban, erősebben, intenzívebben edzünk. A fogyás, az állóképesség javítaása vagy éppen az egészségért való aerob mozgásforma űzése sokszor nem hatékony, mert az aktuális mozgásformát végző személy túl gyors vagy túl kemény edzéstempót diktál.

Ezen úgy lehet segíteni, hogy figyelemmel kísérjük a pulzusszámot és ennek megfelelően gyorsítunk vagy éppen lassítunk. Az edzéseket a megfelelő céltartományban tartva maximális hatékonysággal dolgozhatunk. Ennek mérése, figyelemmel kísérése könnyű feladat péládul egy Polár óra segítségével.

A Polar óra nem csak pulzust mér, hanem emellett rengeteg hasznos és okos funkciót is telepítettek rá, vagy akad hozzá kompatibilis eszköz, mely segítségünkre van másban is.

A Polar óra abban segít, hogy látványos eredményt érjünk el, elpazarolt edzések nélkül, túl és aluledzettség elkerülésével. A biztonsan tudott hatékonyság motiváló, hiszen ha tudjuk, hogy minden egyes mozdulatunk közelebb visz a célhoz, nem kerít hatalmába az érzés, hogy feleslegesen pazaroljuk az időnket.

A Polar óra egy Finn cég terméke, ami 1982-től gyártja a vezeték nélkül működő pulzusmérő eszközöket. Az első beépített GPS-es Polar pulzusmérő óra, amit az említett Finn cég, a POLAR készített el, az RC típus volt, azaz a Running Cycling.

Ez az óra 2012-ben került a piacra, azóta pedig megállíthatatlan a fejlődés. De már ez a modell, az RC is nagyon fejlett volt, hiszen a másodpercekre lebontott pulzusadatok mellett sebesség és pozíció adatokat is rögzít, melyeket vissza lehet nézni, valamint ki lehet elemezni a polarpersonaltrainer.com hasznos internetes oldalon. Ez az óra még nem vízállónak készült, de már kapható számos más, vízállósággal megfűszerezett típus is. 

Egyre több kütyü készül a Polar pulzusmérő órákhoz, melyek egyéb kiegészítő feladatok ellátására alkalmasak. Típustól függően az órák képesek kiértékelni az edzést, különböző  módon lehet beállítani őket, mérhetik a pulzus és tempó kettősét, a sebesség és távolság párosát, de ezen kívül még számos más dolgot is, amitől minden edzéscél professzionális támogatással érhető el.