Egészséges-e az izotóniás sportital?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Míg régebben csak a sportolók juthattak hozzá különféle energia- és sportitalokhoz, ma már ezek a különleges üdítők mindenki számára szabadon elérhetők, a nagy kérdés mindössze az, hogy mennyire egészségesek ezek egy egészséges szervezet számára a testmozgás előtt, alatt vagy után. Az izotóniás sportital ugyanis a reklámanyagok szerint rendkívül hasznos abban az esetben, hogy visszajuttassuk szervezetünkbe a kiizzadott vizet és ásványi anyagokat, miközben energiával töltik fel testünket.

Az izotóniás sportitalok rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett elektrolitokat, főként nátriumot, magnéziumot, káliumot és klórt, valamint egyszerű szénhidrátokat, amelyek főként az energiaszint visszaállításáért felelősek, illetve gyorsan felszívódnak, így a teljesítmény hosszabb távon is fenntartható.

Ami különösen fontos a sportitalok kapcsán, hogy nem említhetők egy lapon az energiaitalokkal, hiszen teljes egészében különböznek egymástól ezek a készítmények.

Az izotóniás italok ugyanis nem tartalmaznak sem koffeint, sem taurint, csak vitamint és ásványi anyagokat, amelyek a szervezet regenerációját biztosítják nagyobb igénybevétel esetén. Az energiaital fogyasztása ilyen esetekben egyáltalán nem ajánlott, hiszen a koffein jelentős mértékben gyorsítja a vizelet kiválasztását, vagyis dehidratációt, avagy kiszáradást okoz, negatív elektrolit-egyensúlyt idéz elő a szervezetünkben, míg a sportitalok éppen ezeket szeretnék megakadályozni, vagyis hidratálják a szervezetet, és pótolják a kimerült raktárakat.

Az izotóniás sportitalok fogyasztása azonban még ennek függvényében sem ajánlott mindenkinek, sőt mi több, leginkább a profi versenysportolók számára indokolt, hiszen a hobbisportolók nem igényelnek olyan szintű elektrolit pótlást, mint amit az efféle italok képesek biztosítani.

Rendszeres testmozgás mellett ugyanis a regenerációs fázis éppen elegendő ahhoz, hogy pótoljuk tartalékainkat, ellenben egy profi sportolónak vannak olyan időszakai, amikor a regenerációs időszakot ki kell hagynia egy versenyre való felkészülés miatt. Nem szabad elfeledni továbbá, hogy az ilyen sportitalok sok kalóriát tartalmaznak a cukor révén, ezáltal nem csak diétás étrendben nem állják meg a helyüket, hanem például cukorbetegek sem fogyaszthatják.