Egészséges szeretnél maradni? Akkor felejtsd el a nikotinos rágót!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Megdöbbentő kutatási eredmény látott napvilágot nemrégiben. A Virginiai Bioinformatikai Intézet szakemberei ugyanis, olyan megállapításra jutottak, hogy a korábban hasznosnak vélt, dohányzásról való leszokást megkönnyítő nikotinos termékek súlyosan rákkeltő hatással rendelkeznek.
Az amerikai kutatók úgy vélik, hogy a leszokást elősegítő, nikotin tartalmú termékek óriási mértékű károsodást képesek okozni a DNS-ben. Ez a károsodás hasonló mértékű ahhoz, amit az oxidatív stressz vált ki a szervezetben.

Az oxidatív stresszről pedig köztudott az, hogy erőteljesen karcinogén hatású, vagyis rákot okozhat. A tanulmányt végző szakemberek egyértelmű véleménye tehát az, hogy a nikotint tartalmazó, leszokást elősegítő termékek egészségügyi szempontból abszolút nem biztonságosak, ezért óvva intenek mindenkit ezek használatától.

Korábban az volt az általános nézet a nikotinnal kapcsolatban, hogy nem rendelkezik rákkeltő hatással. A nikotin a cigarettából felszabaduló, közel 400 káros hatású anyag egyike, ám rákkeltő hatást eddig nem tulajdonítottak neki. Eddig azt hitték, hogy csupán addiktív, vagyis függőséget okozó hatása van, ám ez a nézet a kutatás hatására teljesen megingott.

A vizsgálat során ugyanis, a kutatók rávilágítottak arra, hogy egy úgynevezett SNP mutációt okoz a sejtekben, vagyis más néven több ezernyi egypontos nukleotid-polimorfizmust vált ki a szervezetben a nikotin. A kutatás vezetője, Dr. Jasmin Bavarva elmondta, hogy a kutatás eredményének köszönhetően, mára teljesen ismertté válhatott az, hogy a nikotin pontosan milyen hatással van a génekre. A legtöbb dohányzásról való leszokást könnyítő eszköz tartalmaz nikotint.

Többek között a nikotinos rágó, a nikotinos tapasz és az e-cigaretta is károsan hathat a szervezetre, pedig korábban ezek rengeteg embernek segítettek abban, hogy elhagyhassák káros szokásukat. Lehetséges, hogy ezek az emberek többet ártottak maguknak, mint azt hitték? Valóban rákkeltőek lennének ezek az eszközök? A jelenlegi nézet szerint, senkinek nem lenne szabad mérgeznie magát a nikotin tartalmú eszközökkel, és természetesen a dohányzást is ajánlott lenne abbahagyni.

Te használtál már valaha, valamilyen dohányzásról való leszokást könnyítő eszközt? Mi a véleményed ezekről az eszközökről?