Életmódváltással a diéta ellen

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Számos fogyókúra létezik, melyre azt állítják, ez a csodamódszer a tökéletes test eléréséhez. Nos, ezek szorozatosan becsődölnek, mert elvetemülten kitartónak kell lenni ahhoz, hogy hónapokon keresztül az étkezések a lemondásról szóljanak. Eredményt lehet elérni velük, de ha elég kitartóan végigcsináljuk, még számos más problémát is meg kell oldanunk. Az éhség levertté, ingerlékennyé tesz, a diétás hetek, hónapok nem az önfeledt nevetés vagy a nyugodt beszélgetések időszaka.

A munkahelyen vagy az iskolában is gondot okozhat a koncentráció zavara, amit szintén a drasztikus táplálékbevitelben történő változás okoz a testünknek és lelkünknek egyaránt. De nem csupán a megszokott étrend felborulása vagy a finomságok utáni kínzó vágy okozza ezeket a problémákat, hanem a hirtelen tápanyaghiány, a különböző sók, vitaminok, anyagok kirürülése is komoly nehézségeket, közérzetünk romlását okozhatja.

Sőt, nem ritka, hogy egészségkárosodás is bekövetkezik, valamiféle hiány miatt. A komolyan diétázóknak oda kell figyelni a fokozott folyadékbevitelre, a testmozgás mértékére, a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok megfelelő pótlására. Mindez a mai rohanó világban hatalmas megterhelést jelent.

Éppen ezért nem érdemes ezekkel kísérletezni, az életmódváltás viszont csodákra képes, és mindemellett kíméletes. Igaz, hogy az elején ehhez is rengeteg odafigyelésre, informálódásra van szükség, de hamar rutinná válik az, amit eltökélten csinálunk.

A hízlaló és nem kimondottan egészséges alapanyagainkat le tudjuk cserélni magas rosstartalmú, kevesebb kalóriát tartalmazó alapanyagokra, a csokoládék közül kiválaszthatjuk a minőségi, magas kakaótartalmú fajtákat vagy ehetünk túrós, gyümölcsös finomságokat helyettük.

Néhány hét alatt már kialakul egy megszokás, egy rutin, amit a továbbiakban könnyű lesz betartani. Nem egy rövid, megerőltető diéta ez, hanem egy életre szóló változás, ami egészségesebbé és szebbé tehet minket, ráadásul nem kínoz meg, mint egy fogyókúra.