Erjesztett étellel egészségesebb leszel!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Tudtad azt, hogy az erjesztett ételeket már évezredekkel ezelőtt is rendszeresen fogyasztották az emberek? Pedig így történt, és ez nem véletlen! Az emberiség már igen régóta tisztában van azzal, hogy az erjesztéssel előállított ételek és italok roppant jótékony hatást képesek kifejteni a szervezetre.
Az ókori görögök és rómaiak például, már rendszeresen fogyasztottak savanyú uborkát és ecetet, hogy az emésztésüket elősegíthessék. Az erjesztett ételek hatására ugyanis, az emésztésért felelős enzimek hatékonyabban működnek, valamint a vékonybélbe jutott tápanyagok is könnyebben és jóval hatékonyabban fel is tudnak szívódni.

Az erjesztett ételeket szívesen fogyasztják még napjainkban is az emberek, szerte a világon. Japánban, Kínában, Indiában, valamint Koreában többnyire savanyú uborkát fogyasztanak, míg Észak- és Közép-Európában a kovászos uborka és a savanyított káposzta számít favoritnak. Hazánkban, nyáron előszeretettel készítenek az emberek kovászos uborkát, amely az erjesztett ételek egyik legfinomabb és legegészségesebb változatának számít.

De hogyan válik egészségessé egy erjesztett étel? Amikor az étel erjedése, vagyis bomlása megindul, olyan baktériumok jönnek létre, amelyek az emberi emésztőszervrendszer egészségi állapotára igen jó hatást képesek gyakorolni. Az erjesztett ételek összetétele ily’ módon nem csupán támogatja az emésztési folyamatot, de megvédi a beleket a kórokozók és más paraziták elszaporodásától is. Amint az erjesztett étel a bélflórát helyreállítja, az immunrendszerünk is erősebben, hatékonyabban kezd el működni.

A savanyított uborka nagy mennyiségben tartalmaz Lactobacillusokat, amelyek elősegítik az emésztést, valamint a megfelelő bélmozgást is támogatják. Az uborka emellett igen gazdag rostokban és vitaminokban is, így fogyasztása minden ember számára ajánlott. A kovászos, illetve a savanyú uborka mellett érdemes még erjesztett sajtokat, vagy akár almaecetet fogyasztani, hiszen ezek is rendkívül gazdagok olyan jótékony enzimekben, amelyek az szervezetet támogatni tudják. Ugyancsak az erjesztett ételek csoportjába sorolható be az úgynevezett miso is, amelyet szója, árpa, rizs, vagy csicseriborsó felhasználásával készítenek el, erjesztéses eljárással.

A misoban nagyon sok enzim, vitamin és antioxidáns van, így a szervezetre kifejezetten jó hatást képes gyakorolni a rendszeres fogyasztása által. Te szoktál erjesztett ételeket fogyasztani? Készítettél idén nyáron kovászos uborkát?