Ételallergia vagy ételérzékenység?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Azokat a környezetünkben és ételeinkben lévő apró részecskéket, melyeket szervezetünk testidegennek, emiatt kiküszöbölendőnek tekint, antigéneknek nevezzük. Ezek minden ember szervezetére ugyanúgy hatnak. Az allergének viszont csupán bizonyos embereknél váltanak ki allergiás reakciókat, így megkülönböztetünk számos allergiás betegséget. Az allergiás reakció intenzitása szintén egyénenként változó, valamint ugyanazon allergén eltérő allergiás reakciókat válthat ki.

Az allergia nagyon szerteágazó jelenség és ezen belül az ételallergia különösen érdekes. Az ételallergiával nagyon sokszor az ételérzékenységet is összekeverik, pedig e kettő között nagyon fontos különbségek vannak.

Az ételallergia a test szinte minden részét érintheti, többek között ekcémát, asztmás rohamot, csalánkiütést, duzzanatokat, fulladásos állapotot okozhat. A földimogyoró kiváltotta allergiás reakció esetén például rövid időn belül megdagad a nyelv és a torok vagy pedig súlyos asztmás roham lép fel.

Egyes, nem túl gyakori esetekben már egyetlen kis darab földimogyoró, vagy földimogyoró olajat tartalmazó sütemény, élelmiszer elfogyasztása is tragikus következményekkel járhat, még haláleset is elképzelhető. Az ilyen, úgynevezett anafilaxiás reakcióra hajlamos személyeknél a szervezet egy meghatározott antigénre reagál ilyen szélsőséges módon. Az anafilaxiás sokkot, melynek hatékony ellenszere az azonnal beadott adrenalininjekció, megelőzni csakis úgy lehetséges, hogy az erre hajlamos egyén elkerüli a kiváltó okokat.

Az ételérzékenység viszont nagyon nehezen tetten érhető probléma. Igazi okára sok esetben nem is derül fény, mivel nem olyan erőteljes hatásokkal jelentkezik, mint egy allergia, nem látja a szenvedő alany értelmét az orvos felkeresésének és csak tippelni tud, hogy időnként mi okozhatja a hasmenését, egy kis kisütést és hasonlókat.

Az ételérzékenység nem életveszélyes dolog. Nem lépnek fel heves ellenreakciók, mint az allergia esetén. Az érzékenység leginkább a bélcsatorna működésében figyelhető meg, legtöbb esetben fokozott szélképződés és hasmenés mutatja, hogy a szervezet valamely étel összetevőjére kellemetlenül reagál.

A tejcukorérzékenyek esetében a probléma ott van, hogy a szervezet nem tudja önmaga előállítani a laktáz enzimet, mely a tejcukor lebontásához szükséges. A lisztérzékenység, azaz gluténérzékenység esetén pedig az a probléma, hogy a gluténnel szemben termelődő ellenanyagok a vékonybél nyálkahártyáját károsítják.