Evezőpad és Evezőgép Helyes Használata Kezdőknek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 

Az evezőpad, vagy más néven evezőgép egy kevésbé ismert cardio gép. A szobabicikli vagy elliptikus tréner mára nagyon népszerűvé vált, szinte felváltotta a
futópadot, ezzel ellentétben ez a rendkívül hasznos berendezés, az evezőpad használata még nem terjedt el. Elképzelhető, hogy azért, mert sokan úgy vélik, az evezőgép a mellizmok, kar és váll erősítését szolgálja. Emellett ezek a gépek valamivel nagyobb helyet foglalnak, mint egy szobabicikli. Szerencsére mára kapható összecsukható formában is, és igyekeznek kompakt és könnyen tárolható típusokat gyártani.
Az evezőgép használata a közhiedelemmel ellentétben nem csak a felsőtest izmainak megdolgoztatására alkalmas. Rendkívül hatékony kardio fitness gép, ami a test összes fő izomcsoportját megmozgatja, emeli a pulzusszámot, ezzel teljesértékű edzést biztosítva használójának.

Az evezőpad előnyei és használata


Az evezőpadon végzett edzés, ha az szakszerűen történik, nagyon intenzív. Mivel kardio edzésről van szó, jó hatással van a szívre, tüdőre, az egész keringési rendszerre.  Nem kimondottan csak a felsőtest erősítését szolgálja, de kiemelkedő hatást gyakorol a váll, a hát és a mellizmokra.

A fizikai állóképesség, erőnlét javítása mellett, levezeti a stresszt, megnyugtat, ellazít. Az evezőgépek másik jótékony hatása, hogy mindezt úgy érik el, hogy közben nem terhelik olyan mértékben az izületeket, mint sok más mozgásforma.
Az evezőpadon végzett edzés esetében is kiemelten fontos, hogy a helyes mozgás elsajátításával kezdjünk.

Az evezőgép helyes használata kicsit több odafigyelést igényel, mint például a szobakerékpáré vagy az elliptikus tréneré, de mindenképpen megéri. A helyes használat elsajátításának van egy plusz előnye is. Nagyon intenzíven fejleszti a koordinációs képességet. Amiért pedig megkerülhetetlenül fontos szakszerűen végezni az evezőgépes edzést az az, hogy a rossz mozdulatok gerincproblémákhoz vezethetenek.

Az első lépés az evezőpad helyes beállítása.


Az evezőpadon való evezésnél az egyik legfontosabb, hogy a terhelést csak fokozatosan szabad növelni, első néhány alkalommal csak 10-15 percet használjuk, később ez növelhető, de az edzések elején a kis intenzitású mozgás javasolt, bemelegítés gyanánt. Az evezőpadon csak a megszokott pozíciókban szabad dolgozni, ellenkező esetben komoly izületi bajok, vagy egyéb sérülések szerezhetők.