Exorexia – amikor valaki betegesen sokat edz

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A sportolás divattá válásával új fogalmak jelentek meg. Az egyik ilyen fogalom az exorexia, amit arra használnak, ha valaki kórosan sokat edz. Ez tulajdonképpen egy pszichés betegség, mint az evészavar (anorexia). Általában ez a kórós mennyiségű edzés azzal indul, hogy valaki teljesen hétköznapi módon elkezd sportolni, egészséges életmódot élni. Néhányaknál mindez egy öngerjesztő folyamatba csap át, melynek során az élet értelmévé válik az edzés, ez lesz az exorexiás ember legfőbb tevékenysége. Az exorexia kialakulásának hátterében számos probléma állhat, mely külső hatásokra is épül. A társadalom értékrendje megingott az utóbbi évtizedekben és számos „elfajzás” figyelhető meg.

A munkahelyek bevallottan a jobb megjelenésű munkavállalókat részesítik előnyben, ezzel egy csomó ember kerül hátrányos helyzetbe, még annak ellenére is, hogy sokak rendelkeznek a megfelelő szaktudással, hasznos és kiváló szakemberek vagy éppen személyes tulajdonságaik tennék alkalmassá a munkáltató által meghirdetett pozícióra.

Emellett minden reklám, minden plakát, sőt a televíziós műsorok és filmek is azt sugallják, hogy a tökéletes, karcsú, izmos test az egyetlen, amivel emberszámba vesznek bennünket. Mindez egy olyan rendellenes alapvetőséget képez a gondolkodásmódban, hogy a sportolás válik az egyetlen vélt eszközzé a siker elérésének érdekében. Ez a legtöbb esetben nem is tudatos.  Ez az egyik meghatározó ok.

A másik ok, mely számos különböző dolog lehet, pedig az, hogy ha valakinek nincs sikerélménye az életben, nincs semmi, amiért érdemesnek látná a reggeli felkelést. Valamilyen oknál fogva elkezd sportolni, majd, mivel ebben a siker látványos, belékapaszkodik és többé ne ereszti, rabja lesz. A gyerekkori, fiatalkori elhízás okozta kellemetlenségek, kiközösítés, atrocitások is lehetnek a túlzott sportolás, egészséges életmód-mánia mozgatórugói.

Az exorexia nem úgy működik, hogy kialakul és attól kezdve válik kórossá a sport és az egészséges életmódra való mániákus törekvés. Az irány pont fordított. A sportban való túlzott elmerülés és az egészséges életmód hajszolása pszichés zavarokhoz vezet, melyben sokkal könnyebben foglalja el a trónt az említett kóros törekvés.

Ez nem csupán olyan testi tüneteket fog eredményezni, ami maga a sport következménye, hanem számos más tünet is jelentkezni fog. Az exorexia egy testképzavarral kapcsolatos betegség, és mindenképpen azt kell mondanunk, hogy leginkább a megváltozott társadalmi normák következménye, melyek irreális terhet raknak az egyénre, miközben eltorzítják értékrendjét és ítélőképességét.

Szenvedélybetegség is olyan tekintetben, hogy a napi edzés elmaradása elvonási tüneteket eredményezhet.