Ezekre figyelj, ha meg akarod őrizni bőröd szépségét

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A szép bőr szépség egyik kulcsa. Ezért érdemes odafigyelni a testünkre, hiszen az ápolatlan bőr nem csak nem valami esztétikus (a felülete elváltozhat, kicserepesedhet vagy megduzzadhat) de jelentős fájdalmat okozhat, egy nem rendesen kezel, például gyulladt vagy száraz felület. Nem kell állandóan a bőrünket vizslatni, vagy kímélni minden viszontagságtól, inkább csak elég, ha ezekre az intelmekre odafigyelünk;

Hidratáció
Víz, víz és még több víz! Nem kell méregdrága hidratálókrémekre költenünk, elég, ha egy kicsit megnöveljük a napi ajánlott folyadékbevitelt (amely alap esetben napi két-három liter vizet jelöl). A hidratáltság rettentő fontos, nem csak feszesen tartja a bőrünket, de az egész testünket átmossa, és az által frissek és üdék maradhatunk.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a víz ezt a mennyiséget mindenképpen tiszta víz formájában vigyük be a szervezetünkbe, ugyanis például a cukros üdítők, gyümölcslevek túlzásba vitt fogyasztása könnyen kialakíthat pattanásokat a bőrünkön. Használhatunk erre a célra továbbá testápolókat is, hiszen ez pont a bőrünk hidratációját segíti elő. Érdemes gyógynövény kivonatos (aloe vera, hialurosav) termékeket választani, nem csak természetes, de sok esetben sokkal hatékonyabb.

Mellőzd a sminket
Legalább is távolítsd el a bőrödről alaposan. A különböző sminktermékek hosszan tartó viselése irritálhatják a bőr egyes felületeit. Nem ritka az irritáció, allergia ilyen esetekben. A meleg napokon főleg vigyázzunk a termékekkel, mert amellett, hogy az izzadás hatására lefolyhat rólunk (ami nevetségesen hathat) de e mellett a vastag sminkréteg, mint egy takaró betakarja az arcunkat, ez által nem hagyja lélegezni a bőrünket, amely így nem tud megújulni.

A pórusok így könnyen eltömődhetnek és ennek hatására csúnya pattanások alakulhatnak ki az érintett területen. Ekkor szokott kialakulni az az ördögi kör, hogy az így kialakult pattanásokat még több alapozóval kívánjuk eltüntetni. Lányok, hagyjuk ilyenkor a hiúságunkat otthon, hiszen az egészségünk a legfontosabb, és hagyjuk pihenni pár napot a bőrünket, és szépen regenerálódni fog. Persze a nyomkodás tilos! Ha a munkánk miatt rá vagyunk kényszerítve az állandó smink viselésére, vagy egyszerűen csak így érezzünk magunkat jól a bőrünkben, használjunk erős, ám kíméletes arclemosó tonikot vagy krémet. Fontos, hogy könnyen hozza le a sminket, hiszen ha dörzsölni kell a bőrödet, azzal irritációt, kipirosodást okozhatsz. Érdemes a bőrgyógyászoddal is konzultálni előtte, hogy a bőrtípusodnak megfelelő tonikot válassz.

Mutasd, mit eszel!
Ugyanis közel sem mindegy! A kulcs a TÚL szóval rejlik, ugyanis ismerjük a mondást, „mindent lehet, csak mértékkel”. Nos, ez természetesen a táplálékbevitelre is merőben igaz. A szép, sugárzó bőrünk lehet, ha kerüljük a túl cukros, sós ételeket, illetve arra is figyelünk, hogy miből mennyit eszünk. A zsíros ételeket imádják a pattanások, szóval ezzel is érdemes vigyázni.

Ha pattanásos vagy, vagy könnyen kijönnek az ilyesfajta ételektől, akkor érdemes a zöldségesnél a zöld és narancssárga színeket keresni (ilyen például a spenót, a sárgarépa, a narancs, és a burgonya), mert Béta-karotinban gazdagok és tele vannak A-vitaminnal.
De a bennük található számos más vitamin is hozzájárul ahhoz, hogy egészséges, pattanásmentes bőrünk legyen.

Óvatosan a fürdéssel
A mai világunkban teljesen normális, hogy naponta fürdünk vagy zuhanyozunk. Ám, ha a bőrünket kérdeznénk erről, lehet, ő nem örül annyira ennek. Egy kutatás szerint, elég lenne minden harmadik nap megmosni a teljes testünket, és csak az intim testtájakat, illetve a hajlatokat kéne napi rendszerességgel tisztán tartani.

Ez azért lehet hasznos, ugyanis az általunk használt hab- és tusfürdők állandó használata kiszáríthatja a bőrünket, és a pH-ját is teljesen felboríthatja. A bőrünk tetején kialakuló védőréteget, így minden nap lemossuk, és másnapra nincs elég ideje újra kialakulni, így a bőr elvékonyodhat és veszíthet a rugalmasságából. Az intim területekre pedig érdemes külön erre kifejlesztett mosakodó géleket használni, hiszen a lenti pH eltérhet a felső területeket lévő bőr pH értékével , ez által nem használható ugyan arra a területre biztonságosan.