Ezért egyél sok diót!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Már eddig is nagyon sok pozitív, szervezetre gyakorolt hatását lehetett ismerni a diónak, ezért javasolt abból rendszeresen fogyasztani. Spanyol kutatók azonban tovább vizsgálták azt, hogy egészen pontosan milyen jótékony hatásai vannak még a diónak és egy meghökkentő felfedezésre tettek szert. A spanyol szakemberek ugyanis, megállapították azt, hogy a rendszeres, vagyis naponta történő diófogyasztás, rengeteg anyagcserével kapcsolatos megbetegedéstől óvhatja meg az emberi szervezetet. A kutatók azt javasolják, hogy a rendszeres, napi diófogyasztást a mediterrán étrend követése mellett történjen meg, hiszen a mediterrán étrend már önmagában is nagyon egészséges, így a dió jótékony hatása még tovább fokozhatja a pozitív hatásokat.

A dió mellé ajánlott még rendszeresen mogyorót is fogyasztani, hiszen ez utóbbi tápláléknak is igen sok pozitív hatása van a szervezetre nézve. A kutatást a spanyolországi Virgili Egyetemen végezték el. A vizsgálatban 1200 olyan személy vett részt, akik anyagcsere-zavarral küszködtek. Az 1200 vizsgálati alanyt három külön csoportra osztották fel. A három csoport tagjai számára eltérő diétás módszer követését írták elő a szakemberek.

A diéta követését 1 éven át kellett tartaniuk a vizsgált személyeknek, hogy a táplálkozási szokások hatásai teljes mértékben megmutatkozhassanak rajtuk. Az első csoport tagjai számára az volt az előírás, hogy ne fogyasszanak magas zsírtartalommal bíró ételféleségeket. A második csoport tagjai a mediterrán étrendet kezdték el követni, rendszeresen fogyasztottak zöldségeket és gyümölcsöket, 3 havonta táplálkozási tanácsokkal kapcsolatos előadásokon vehettek részt, valamint rendszeresen kaptak egy-egy üvegnyi olíva olajat is.

A harmadik csoportba beosztott személyek a második csoporthoz hasonlóan kaptak táplálkozási tanácsokat, ám számukra még naponta elő volt írva az is, hogy 300 gramm diót, vagy mogyorót el kell fogyasztaniuk. 1 év múltán az eredmények megdöbbentőek voltak. Az első csoport tagjai közül csupán 2 százaléknak sikerült megszabadulnia az anyagcsere zavarától, tehát a zsírmentes étrend nem megfelelő megoldás az anyagcserezavarok leküzdésére.

A második csoport tagjai közül javulás csupán 6,7 százalék esetében volt tapasztalható, ami igen csekély a harmadik csoport eredményéhez képest! A harmadik csoport tagjai közül ugyanis, 13,7 százalék volt az, akinek teljesen megszűntek az anyagcsere zavarai!

És ez még nem minden! E csoport tagjainak 1 év alatt csökkent a derékbősége, valamint a vérnyomás és koleszterin értékeik is jelentősen javultak. Ez azt jelenti, hogy a dió és a mogyoró kitűnőre vizsgázott, az anyagcserezavarok helyreállításában! Te szereted a diót? Fogyasztod nap, mint nap?