Fekvenyomó pad a felsőtest fejlesztéséhez

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az izomnövelő edzések egyik alapvető eszköze a fekvenyomó pad. A férfiak a garázsban kialakított "maszek" edzőtermeiket általában ezzel szerelik fel. Ez nem véletlen, hiszen az izmos felsőtest eléréséhez csak a nagy súlyok megemelgetésén keresztül vezet az út. Igaz vannak étrendkiegészítőnek csúfolt szerek is, melyekkel el lehet érni látványos hatást, ám ezeknek előnyük alig, hátrányuk viszont megszámlálhatatlan. A fekvenyomó padon végzett edzések fő eszköze a súlyzó. Egykezes vagy kétkezes, izomcsoporttól függően, mikor melyikre van szükség.

A súlyok külön is kaphatók, de van olyan is, hogy a fekvenyomó paddal egyben, készletként lehet megvásárolni őket.

Ha fekvenyomó padot vásárolunk, számos szempontot figyelembe kell venni. Sose legyen silány anyagból. Sokat kell bírnia, a biztonság az elsődleges, bármiről is legyen szó. A fekvenyomó padnak jó elosztásúnak kell lennie, nehogy felboruljon. Erre nem nagyon lehet péda, de sajnos vannak olyan szeközök az elérhető kínálatban, melyek súlyelosztása nem megfelelő.

A pad fekvőfelületének kényelmesnek és jól tisztíthatónak kell lennie. De nem csak otthon ezd az ember. Az edzőtermek, fitnesstermek is számos fekvenyomó paddal vannak felszerelve, hiszen ez az egyik legnépszerűbb (talán a legnépszerűbb) eszköz a férfiak körében. A hátizom, a mellizom, a vállak, karok, alkar erősítésére is alkalmasak ezek a padok. Számos fajtájuk létezik.

Van sima fekvő pad, de akadnak ülőpadok, homorú, domború, negatív vagy pozitív padok, ferde padok. Ezek különböző speciális gyakorlatok végzéséhez készültek. A komolyan edzők szinte mindegyiket használják, hogy minden felsőtesti izmukat növeljék, definiálják. A súlyok nagysága és a mozgás típusa adja meg a terhelést, ami aztán eléri a megfelelő hatást a célterületen.

A fekvenyomó pad használata nagyon egyszerű, itt nem kell elektronikai kütyükkel bajlódni, csak rátelepszünk és már mehet is az edzés. Természetesen nem szabad nekiállni hatalmas súlyok emelgetésének. Tervezés és ésszerűség nélkül komoly balesetek keletkezhetnek. A súlyok nehezek, a padon fekve nem sok menekülési lehetőség van, ha megindul lefelé a kétkezes súlyzó és nincs erő visszanyomni.

A kétkezes edzéseknél a nagy súlyok megmozgatásához általában egy segítő is kell, aki elveszi a súlyt, ha az épp meg akar folytani, vagy már a sokadikat nem sikerül kinyomni.