Fogyás bikram jógával

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A számos jógatípus közül a fogyni vágyók elsőszámú kedvence a bikram jóga. Nem csupán a megfelelő súlyt lehet vele nyerni, de feszes izmokat, formás alakot, feszes és kisimult bőrt, valamint kisimult idegeket is. A bikram jógában kevésbé használatosak az olyan eszközök, mint például a jóga párna, mert inkább az egyszerűbb, csak saját testtel végzett gyakorlatok adják az alapját. Sokan esnek abba a hibába a bikram jóga kezdésekor, hogy már néhány jógaóra elteltével komoly súlycsökkenést várnak, amit a mérlegen akarnak lemérni. Nagyon rossz hozzáállás és téves is, mivel a súly lehet, hogy nem csökken, ugyanakkor mégis vékonyabbak lettek. Hogyan lehetséges ez?

A bikram jóga gyakorlatai úgy hatnak, ahogy a legjobban kivitelezett kardi edzés. A zsír kezd el égni, ebből nyerjük a jógagyakorlatokhoz szükséges energiát, miközben az izmainkat dolgoztatjuk meg, de keményen. A zsír csökken, az izomtömeg és az izomerő nő. Egy fontos tényt tudni kell még. Az izom nehezebb, mint a zsír, ezért a fogyás elsősorban nem kilókban mérendő.

A későbbiekben lesz látványos a számok csökkenése is, de a kezdeti időszakban inkább centiméter szalaggal mérjük le az eredményt, vagy pedig nézzük csak meg, mennyivel lazábban áll rajtunk a nadrág. A jóga alapvetően eredményez fogyást, vagyis zsírcsökkenést és izomnövekedést, formálódást, de a bikram jóga kifejezetten azokat a gyakorlatokat szedte egy csokorba, melyek az ilyen jellegű célok elérést segítik elő.

A bikram jóga, amellett, hogy megdolgoztatja az izmokat, ezáltal feszesebbé, formásabbá teszi őket és ehhez sok-sok energiát használ fel, az anyagcsere folyamatokat teljes egészében felpörgeti. A megfelelő anyagcsere a megfelelő súly egyik alapja. De nem csak a súlyé, hanem a jó közérzeté, a fittségé és a jókedvvé is.

A bikram jóga gyakorlatai egyszerűek és hatékonyak, szálkásítanak, és hosszú távon elősegítik a tökéletes megjelenés és tökéletes közérzet kialakulását. Nem kell éveket várni az eredményre, már néhány hónap kitartó munkával a szervezet beáll a megfelelő ritmusra és akkor sem lesz gond, ha néha kicsit több sütit eszünk meg vagy többet lustulunk egy-egy időszakban, mert a szervezet átállt a gyorsabb, hatékonyabb anyagcserére, az izmok fenntartása sok energiát kíván.

Emellett olyan közvetett segítséget is nyújt a jóga bármely típusa, hogy az idegességtől, feszültségtől, stressztől evésbe menekülők ezt a rossz és kártékony szokást hamar levetkőzik majd. Miért? Mert a jóga az egyik legjobb stressz levezető, nyugtató, harmonizáló tevékenység. A jóga nem csak sport, de életfilozófia is, ami egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet ígér.

Nem csak ígér, hanem ad is annak, aki hajlandó egy kis időt szánni a saját életének javítására. Természetesen önmagában a jóga nem fog mindent megoldani, ezért valamelyes egészségesen kell táplálkozni és nem pusztítani magunkat, különben a jóga sem fog tudni segíteni, ugyanis az sem varázslat.