Fogyasztasz elegendő B2 vitamint?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Amennyiben szeretnél hosszú és egészséges életet élni, mindenképpen oda kell figyelned arra, hogy nap, mint nap biztosítsd a szervezeted számára a szükséges vitaminmennyiséget. A B2 vitamin folyamatos pótlására is nagy figyelmet kell szentelni, hiszen eme vízoldékony vitamin nagyjából 2-6 hét alatt akár teljesen ki tud ürülni a szervezetből.
A B2 vitamin, vagy másik, ismertebb nevén a riboflavin az 1932-es esztendőben vált ismertté. A vitamin izolálása egy élesztőgombából történt meg. A legtöbb fehérjetartalmú táplálékban megtalálható, a fehérjéhez kötve. A megfelelő B2-vitamin beviteledet könnyedén biztosíthatod akkor, ha egészségesen és változatosan táplálkozol. De miért is van olyan nagy szüksége a szervezetednek a B2 vitaminra?

A B2 vitamin elsősorban az idegrendszer, az emésztőrendszer, valamint a bőr egészségének biztosításában játszik igen nagy szerepet. Emellett a növekedést is nagymértékben befolyásolja, illetve a köröm, a haj egészségéért is felel. A B2 vitamin remekül képes a látást javítani, valamint a különböző eredetű nyálkahártya-gyulladások kialakulásának megakadályozásában is nagy szerepe van.

Amennyiben a szervezetből kiürül a B2 vitamin, úgy a szédülés, gyomorbántalom, bélbántalom mellett akár szemproblémák is felléphetnek, ám ezek csupán ritkán jelentkeznek.

Egy nő számára a megfelelő mennyiségű riboflavin naponta nagyjából 1,2 milligramm, míg a férfiaknak legalább 1,5 milligramm riboflavinra van szükségük.

A férfiak esetében azonban, a B2 vitaminból egyre kevesebb szükségeltetik az életkor előre haladtával, ám a minimális mennyiség az ő esetükben is 1,2 milligrammra tehető, minden életkorban. Vannak azonban olyan élethelyzetek és esetek, amikor a szervezet ezektől eltérő mennyiségben igényli a B2 vitamint.

Néhány gyógyszer szedése mellett, alkoholizmus esetén, vagy szoptatási időszakban nagyobb lehet a szervezet B2 vitamin igénye, így kellő odafigyeléssel kell azt minden nap pótolni. Mit egyél, ha biztosítani szeretnéd a testednek a megfelelő mennyiségű B2 vitamint? Elsősorban fogyassz sok tojást, májat, vesét, élesztőt, tejszínt, sajtokat és tejet.

A tejjel kapcsolatban nem árt tudnod azt, hogy mindig olyan üvegben tárold, amelynek a fala nem átlátszó, ugyanis a tejben lévő riboflavin a napfény hatására le tud bomlani. Te odafigyelsz arra, hogy elegendő mennyiségű B2 vitamin jusson a szervezetedbe? Egészségesen, változatosan táplálkozol?