Funkcionális edzés – mit takar az elnevezés?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Számtalanszor kerül elénk a „funkcionális edzés” vagy más néven „funkcionális tréning” kifejezés, de vajon tudjuk-e mindannyian, mit is takar ez pontosan? Valószínűleg nem. Hát akkor nézzük, mit is kaphatunk egy funkcionális tréningen. A funkcionális edzés olyan kiegészítő edzéstípus, mely nagyon hatékony és fontos részét képezheti bármilyen edzésprogramnak. A funkcionális edzés nem külön-külön izomcsoportokat mozgat meg, nem egy-egy testrészre koncentrál, hanem a beépített gyakorlatok az egész testet átfogóan mozgatják meg.

A gyakorlatok rendszerint összetettek, így több izomcsoport is dolgozik a kivitelezésük közben, amivel nem csupán erősítő, de aerob gyakorlat is lehet. A gyakorlatok nem életszerűtlenek, mert a mindennapokban végzett mozgásokon alapulnak, így a test már fel van készülve a mozgásformára, csupán az intenzitás az, ami szokatlan, emiatt is használ. A funkcionális edzések alapját a húzó, toló, guggoló, emelő mozdulatok adják, ezek különböző variációiból adódik össze. A funkcionális edzésnél alapvető, hogy a hasizmok és a mély hátizmok jelentősen erősödnek.

Ez azért történik meg szükségszerűen, mert a mozdulatvariációkhoz előfeltétel, hogy a kiindulóhelyzetet, a testtartásokat minél jobban stabilizáljuk. A funkcionális edzés amellett, hogy alapvetően erősítő gyakorlatként néznek rá, jelentős mértékben hatást gyakorol a keringési rendszerünkre, igénybe veszi azt. Az előbbiből következően nagyban javítja az állóképességet is. 

A funkcionális edzés tulajdonképpen gyűjtőfogalom, számos külön típusa létezik. Vannak az alakformáló edzések kiegészítésére kiválóan alkalmas, saját testet edzéstípusok, mikor az edzések alkalmával semmiféle eszközt nem használnak. Ez azért nagyon hatékony az alakformálásban, mert így a keringési rendszerek felpezsdítésével felgyorsul az anyagcsere is, tehát a zsírégetés elkezdődik, valamint az izmok növekednek, formálódnak, erősödnek, így feszesednek is.

Számos olyan funkcionális tréning létezik, melyek során kiegészítők használata történik, vagy pedig konkrétan egy eszközre épül az edzés. A TRX például szintén funkcionális edzéstípus. A TRX-ről azt kell tudni, hogy az összes gyakorlat egy felfüggesztett, speciális hevederen alapszik, a célpontban a mozgáskoordináció, az erőnlét, az egyensúly áll. A funkcionális edzések fontos kiegészítője lehet a rip60 heveder vagy a funkcionális kötél, mely több vastagságban, több hosszban kapható.

A bolgár zsák nevű, különböző súlyú sporteszköz is a funkcionális edzések része lehet, bár leginkább a birkózásban van haszna. A gym kalapács szintén funkcionális holmi, ezzel a mozgáskoordináció és az erőnlét szintén egyszerre javítható, ugyanakkor állóképesség javító edzések során is használható.

A funkcionális edzésekkor, a bolgár zsák vagy a hasonló, homokkal teli zsákok használatosak, súlyzók kevésbé, mert sokkal életszerűbb fogás esik a zsákokon, mint a fém súlyzórúdon, ráadásul a súlyzóval ellentétben a zsákot dobálni is lehet, vállra venni stb.