Grapefruit és fogyás – tények és tévhitek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Hiába van tél, a fogyókúraszezon nem múlt el. Akit zavar a súlyfeleslege, annak mindegy, milyen évszak van, szabadulni akar tőle és bevet sokmindent a siker érdekében. Mondanom sem kell, de sport nélkül ez nem megy egykönnyen és az eredmény is kétséges vagy nem épp olyan, amilyenre számítanak. Az étkezés a legtöbb esetben a fő gond, így a különböző fogyókúrás étrendek nagy sikernek örvendenek, mindaddig, míg ki nem derül, hogy újabb tévedésről van szó. Az egyik nagy tévedés a grapefruit körül kering. Sokan gondolják, még magukat szakértőnek mondók is, hogy a grapefruit segít lebontani a zsírpárnákat, égeti a zsírt és karcsúsít. Nos ez így önmagában nem igaz.

Ha valaki ettől az amúgy egyedi ízű, de roppant finom gyümölcstől várja a csodást, akkor az várhat ítéletnapig, nem fog történni semmi. A grapefruit roppant egészséges gyümölcs, fogyasztása mindenképpen javasolt és nagy előnye, hogy kiválóan illeszkedik a fogyókúrás étrendbe, ez mind vitathatatlan tény, de ezek ellenére sem kellene túlmisztifikálni a „varázserejét”, ami egyébként nincs neki.

Nézzük, mely hatásai miatt érdemes fogyasztani, aztán arra is kitérünk, hogy miért nem fogyaszt. Nos, a grapefruit fogyasztása nagyot dobhat a vitaminellátáson, mert napi egy, átlag méretű gyümölcs elfogyasztása fedezi a felnőtt ember teljes napi C-vitamin szükségletét.

Ezzel már önmagában bekerül a szükséges kategóriába és egy gyümölcs esetében bőven elég pozitívum lehet, de a dolog nem áll meg itt. A grapefruit lédús és rosttartalmát tekintve kimagasló gyümölcs, így a hidratálás és a jó emésztés elősegítője is egyben.

A grapefruit belső hártyái, valamint a fehér része nagy mennyiségben tartalmazza a pektint, ami a vér koleszterinszintjének optimalizálásában játszik nagy szerepet. Ebből következhet, hogy fogyaszt, de ez nem igaz. A pektin hatásai nagyon érdekesek és mind a mi napig kutatásnak vannak alávetve, ám az biztos, hogy annyit nem tartalmaz, ami jelentős mértékben befolyásolná a testsúlyt, tehát fogyasztana.

Ha grapefruitról van szó, el kell mondani, hogy létezik sárga, rózsaszín és vörös is. Az utóbbi kettőnek magasabb a C-vitamin tartalma, de a sárga is fedezni tudja a elnőttek napi szükségletét C-vitamin ügyben. A grapefruit kúra, mint fogyókúrás megoldás nem egy hasznos dolog.

Igaz, hogy ezt a gyümölcsöt lényegében büntetlenül lehet komoly fogyókúra alatt is fogyasztani, de ezzel a kúrával pont az a baj, mint bármi mással, ami egyoldalúsítja az étrendet. Egészségtelen. A szervezetnek sokrétű, változatos táplálék kell a megfelelő működéshez.

Hiába fogyunk, ha közben hiánybetegségek, nem megfelelő működés, a közérzet, az erőnlét romlása következik be. Fogyni megfelelő étkezés mellett is lehet, a fogyókúráknál fontos odafigyelni, hogy mindenből eleget kapjon a szervezet, ezért akár étrendkiegészítőket is be lehet vetni, azonban hosszú távon nem szabad ilyesmire alapozni.