Gyors fenékformálás a bikiniszezonra

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Jön a nyár, elő a bikinikkel! Igen ám, de ha télen felszedtünk néhány plusz kilót, talán nem is mozogtunk annyit, mint kellett volna és már csak egy-két hónapig halogathatjuk a strandolást. Mit tehetünk? Sokmindent. Nem kell azonnal edzőterembe rohanni vagy őrült diétába kezdeni, esetleg felkeresni valamiféle zsírbontó, karcsúsító kezelést végző szalont.

Otthon, egy kis idő és energia ráfordításával sokat javíthatunk fenekünk feszességén, formáján. A legegyszerűbb és leghatékonyabb fenékformáló gykorlat a guggolás. Ennek számos fajtája létezik, ha gyors, látványos eredményre vágyunk, nem elég egynél leragadni.

Első és legfontosabb, hogy ezen gyakorlat esetében is oda kell figyelni a szabályosságra. A nem megfelelően végzett guggolás nem csak nem hatékony, de károsítja az izületeket. Végezzük bemelegítés után, egyenes háttal, a térdünk ne menjen a lábfej elé és nem kell teljesen leguggolni, az csak feleslegesen terheli az izületeinket. Bőven elég, ha a comb vízszintben van a talajjal leguggoláskor.

Emeljünk folyamatosan az ismétlésszámot, mindig egy kicsivel és tegyük változatossá az edzést azzal, hogy nem csak félterpeszben guggolunk, hanem zárt lábbal, majd nagy terpeszben, esetleg szumó állásban. Mindegyik pozitúra más-más részre hat, így nem csupán egyféle formázást hajtunk végre, hanem körbe az egész farizmot, sőt a combjainkat is jól megtornáztatjuk.

A lábemelgetés szintén hatékony, ám ezekből sokkal nagyobb ismétlésszámra van szükség. Emeljünk oldalra, hátra és félkörívesen is. A férköríves lábemelés nem csupán a farizomra és combra hat, hanem a csípő környéki részt is lehet vele formálni, igaz csak kis mértékben, de plusz nyereménynek ez is igen jó.

Érdekes fenékfeszesítő gyakorlat még az, mikor zárt, egyenes lábbal, egyenes háttal egy kártyalapot helyezünk a lábfejünk elé, majd felegyenesedünk. Ezt követően újra lehajolunk és felvesszük, aztán visszatesszük. Itt is fontos a szabályos gyakorlatvégzés és a magas ismétlésszám.

Fenékre hasznos a lépcsőzés, a futás és a kőkemény túrázás is.