Harminc év feletti férfiaknak

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A férfiak egy része fiatal korban sokkal fontosabbnak tartja a sportot, mint azt követően, hogy elkezdett dolgozni, esetleg családot alapított. Miért van így? Mert gyerekkorban a csapatjátékok nagy szerepet játszanak a gyerekek életében, és a gimnáziumban, egyetemen menő dolog, sőt akkor még hivatás is lehet valamilyen sportban jeleskedni. Az sem utolsó szempont, hogy a sportoló fiúkat, fiatal férfiakat sokkal nagyobb lánykoszorú veszi körül, mint a könyvekkel bíbelődő társaikat. A sport, egészséges életmód, izmok iránti elkötelezettség egyeseknél megmarad és az életük kiiktathatatlan részét képezi a későbbiekben is, másoknál azonban változnak a prioritások és az egyetemi csapatból kikerülve egészen más irányba indulnak el, a sport pedig kiesik az életükből.

Jön a bulizás, a munkakeresés, a karrier elindításának, féktelen napoknak az időszaka, amikor a sportra nem is jutna idő. De aztán betöltik a harmincat, sokak már feleséggel, gyerekkel élnek, megvan a munkájuk és ráébrednek, hogy nyolc-tíz éve semmit sem sportoltak. Rosszabb esetben egészségi állapotuk, testük jelzi, hogy elhanyagolt, lehet ez hátfájás, gyengeség, ízületi problémák vagy csak egyszerűen nem bír lihegés nélkül felmenni a harmadikra.

A passzív életmód hátfájós, mozgási problémákkal tarkított, nehézkes idős kort jósol, és nem érdemes megvárni a tüneteket, előbb kell lépni.

De hogy hozza magát formába a harmincon felüli férfi? Mihez kezdjen és hogyan?
A legfontosabb azt belátni, hogy életmódbeli változásokkal lehet célba érni. Az időszakos fellángolás maximum olyan eredménnyel járhat, mint a gyors fogyókúrák, tehát hosszú távon semmi hasznuk és rövid távon is csak alig.

Ennek semmi értelem nincs, időpocsékolás az egész. Az életmódba kell beilleszteni a sportot, nem csak egy külön kötelességként kezelni, mert akkor még a kedv is elmegy tőle.  Alaposan végig kell gondolni, mely mozgásformák illeszthetők bele a mindennapokba és azon a vonalon kell elindulni. Aki tűrhető távolságra lakik a munkahelyétől, beszerezhet egy kerékpárt és máris hatalmasat lépett előre a fittség útján, hiszen az említette eszközzel jár munkába, a reggelek máris testmozgással kezdődnek, a munka végén pedig egy kis stressz levezetés biztosított.

Az edzőtermi edzés is kiváló lehet, de ez ugye olyan, amit ügyesen kell beiktatni, hogy legyen idő zuhanyozni, megfelelően étkezzünk előtte és utána. Nem nehéz, de azoknak, akik nem érnek rá ilyesmire, más utat kell találni. A szabadidős sportok között a túrázás is nagyon jó dolog, de nem lehet heti háromszor csinálni, úgyhogy nézzük inkább a futást. Futni akár minden reggel vagy minden délután le lehet menni.

Kiváló kardiotréning, ha beszerzünk egy pulzusmérő karórát, amilyen például a Polar Loop gyártónak is van. Az otthoni edzések is hatékonyak, egy súlyzókészlet, húzódzkodó keret és máris nem a nulláról indulunk.