Hasizomra hatékonyan

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A hasizom formázása, növelés az egyik legutálatosabb feladat, ha nem vagyunk éppenséggel testépítők vagy komoly sportemberek. Egy sor nehéz és unalmas gyakorlat árán lehet eredményt elérni. Összegyűjtöttük azokat a gyakorlatokat, melyek a leghatékonyabban hatnak a hasizomra, hogy ne kelljen ezeregyszáz felülést megcsinálni egy kis eredményért. Itt van például a lebegőülés, melynek lényege, hogy háton fekvésből indulva, nyújtott lábbal és nyújtott karral egyszerre emeljük lábunkat és karunkat, míg össze nem érnek valahol középúton.

Nem könnyű, de minél többször gyakoroljuk, annál szabályosabb lesz és annál többet meg tudunk belőle csinálni. Ez jól hat az alhas izmaira is és kevésbé gerincpróbáló, mint a felülés. A másik jó módszer ennek könnyített változata, a páros lábemelés háton fekve. Ebből sokkal többet lehet megcsinálni, mint a lebegőülésből és alhasra kiváló gyakorlat.

Ennek nehezítettje az, mikor lógunk valamin két kézzel kapaszkodva és úgy emelgetjük lábainkat. Itt is leginkább az alhas dolgozik, de egy kis munkát kap a farizom is. A mély hasizmokra a legjobb gyakorlat a plank tartás, azaz a palán-állás. Alsókar-támaszban, nyújtott lábbal, egyenes háttal tartjuk magunkat, amég bírjuk. Hasat felhúz, feneket leszorít.

Ezt csak szabályosan szabad végezni, különben gerincproblémák jöhetnek elő. Az izmokra nagyon erősen hatnak a kitartott gyakorlatok, így a páros lábemelésnél is el lehet játszani, hogy minden tizediket félúton, mikor legjobban erőlködik hasizmunk, tartjuk bizonyos ideig.

A felülések kímélőbb változata, mikor csak felemeljük törzsünket egy picit és karjainkkal jobbra-balra nyújtózunk. Ilyenkor egy nem csak kitartott gyakorlatnak számít, de az oldalsó részeket is dolgoztatja egy kicsit. A hasizom erősítésénél nagyon kell figyelni, hogy ha már nagyon fáj, akkor ne nyüstöljük tovább.

Mindent csak szépen lassan, megfontoltan, hiszen elsődleges az egészség. Nem baj, ha lassan fejlődünk, fejlődésünk legyen inkább biztos.