Hogyan szoktasd sportra a gyereket?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A gyerekek örökmozgók, ám abban a pillanatban elveszíthetik érdeklődésüket a mozgás iránt, ahogy azt érzik, hogy most már kötelező jelleggel kell rohangálniuk. Nem szeretik a kötelező dolgokat, azt viszont igen, ha olyat mutatnak nekik, amit tulajdonképpen lehet, de csak ha nagyon akarják. A gyereket soportra szoktatni nem mindig egyszerű. Vannak gyerekek, akik maguktól igénylik, hogy valamilyen sportot kitanulhassanak. De vannak olyan gyerekek is, akik irtóznak még a sporttevékenységek említésétől is.  A sport egészséges, és a sportot már gyerekkoruktól kezdve üzők sok téren előnyben vannak a lustákkal szemben.

Érdemes tehát a gyereket sportra szoktatni, érdemes olyan életet felkínálni számára, amelyben fontos, sőt, alapvető szerepet kap a testmozgás. Ami nagyon fontos még, hogy a gyerek világnézetében kell mindezt elhelyezni, mert csak úgy valahová odabiggyesztve a kötelezők közé, soha nem lesz eléggé érdekes, vagy jelentős a gyerek, a későbbi felnőtt ember számára.

De miként is szoktasd rá a gyereket a sportra?

Mi sem egyszerűbb, járj elöl jó példával. A rendszeresen sportoló, aktív életmódod élő szülők gyerekei áltlában ugyanolyan alapvetőnek tartják a rendszeres testmozgást, mint a felmenőik. A gyerek abból építkezik elsősorban, amit természetesnek lát. Ha a családban a sport olyan szerves része az életnek, mint az evés, alvás, tanulás, munka, szórakozás, akkor a gyerek már korán ellesi ezt az életszemléletet, és benne is az a kép fog élni, hogy a teljes élethez szükség van a rendszeres sportra.

Legyenek sikerei a gyerekenek a sportban! Ha a gyerek sikerélményekkel gazdagodik a sport által, nagyon hamar megkedveli a sportos életet, hiszen az önbizalmát legyezgeti és vitathatatlan, hogy a sporteredmények valós munka következményei, tehát visszaigazolás mindarról, amit a gyerek beletett. Pont annyi, nem több, és nem kevesebb, mint amennyi időt, energiát fordított rá. Ha sikereket ér el, akkor azt senki sem vitathatja el tőle, mert a sport kijátszhatatlan, az abban szerzett eredmények valósak.

A sportot fel lehet fogni játékként is, főleg, ha például valamilyen csapatjátékot üz a gyerek. Nyilvánvaló, hogy ebben mi az előny számára. Nem hasznos tevékenységént, hanem lehetőségként kell felajánlani a sportot, így a gyerek úgy érzi, hogy ha ő akarja, akkor megteheti.

Márpedig az estek legnagyobb részében akarja, mert a gyerekek kalandvágyók.
Érdemes a gyereknek példaképet adni a sport világából is. Ha van olyan személy, akire felnéznek, akkor sokkal könnyebben lépnek arra az útra, amelyen a kedvenec is jár, vagy járt egykor.