Így óvhatod meg szemeid egészségét!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A szemet a lélek tükrének is tarthatjuk, ám, ha alaposabban belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy nem csupán a lelkünkről árul el sokat a tekintetünk, hanem az életmódunkról is. Egyes látással kapcsolatos betegségek ugyanis, az életkor előre haladtával különböző a rossz életmód miatt alakulhatnak ki.
Vannak, akik idősebb korukban az elhízásuk miatt veszítik el a szemük egészségét, míg másoknál a cukorbetegségük következtében alakul ki a rossz látás. Bár a látásunk romlása nem okoz életveszélyes állapotot, mégis elegendő figyelmet kellene fordítanunk életünk során arra, hogy helyes táplálkozással óvjuk és védjük a szemünk egészségét.

Számodra is fontos az éles látás?

Akkor most megmutatjuk, hogyan vigyázhatsz a szemeid egészségére! Gyermekkorodból ismerősen csenghet a mondás, hogy: „Egyél sok répát, hogy tökéletesen láthass a sötétben!”.

A szüleid nem viccből mondták ezt, hiszen már a szemész orvosok is elismerték azt, hogy nem alaptalan ez a mondás. A répa remekül javítja a látást. Szemeid épségének megőrzése érdekében rendszeresen rágcsálj répát, hiszen a benne lévő béta-karotint a szervezeted át tudja alakítani A-vitaminná, amelyről köztudott, hogy nagyon jót tesz a szemeknek.

Tapasztaltál már olyat, hogy a sötét szobában lévő fényviszonyokhoz csak nagyon lassan alkalmazkodott a szemed?

Ezt a jelenséget farkasvakságnak nevezzük, és első intő jele lehet annak, hogy a szervezetednek A-vitaminra van szüksége. A legtökéletesebb módszere pedig az A-vitamin pótlásának az, ha sok répát fogyasztasz.

Amennyiben nem rajongsz a répáért, akkor is van arra esélyed, hogy biztosítsd a szervezeted számára szükséges mennyiségű A-vitamint, hiszen a répa mellett a kajszibarack, a sütőtök, a paradicsom, a sárgadinnye és a kukorica is igen sok karotinoidot tartalmaz, amelyet a szervezeted fel tud használni az A-vitamin előállításához.

A természetes forrásból bevitt karotinoidok segítségével éppen annyi A-vitamint állít elő a szervezeted, amennyire szüksége van, így még a túladagolástól sem kell tartanod! A gyógyszertárakban árusított A-vitamin csepp estében azonban fokozott odafigyelésre és elővigyázatosságra van szükség, hiszen az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamintípus, tehát rendszeres használata mellett akár túladagolás is kialakulhat az elraktározódás miatt.