Izomrost Típusok - Vörös és Fehér Izomrostok

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 

Bizonyára mindenki számára magától értetődő, hogy egy hosszútávfutó atléta és egy sprinter alkata között igen szembeötlő a különbség.Azt, hogy milyen sportban lehetünk sikeresek, leginkább a genetikánk határozza meg.Ide tartozik vázizomzatunk rostösszetétele is.

Testünk energiaraktárai is eszerint alakulnak, kinek rövidtávra, kinek középtávra, kinek pedig hosszútávra vannak kódolva a tartalékai.Leegyszerűsítve, vázizomzatunkban kétféle izomrost típus van jelen: vörös és fehér.  Ezeket felváltva használjuk összetételüknek és működési stratégiájuknak megfelelően, a munkavégzés, azaz az edzések céljától függően.Azoknál a mozgásformáknál, amik lassan, kevés erőkifejtéssel mennek végbe, a vörös izomrostok játsszák a főszerepet. Mikor már ez a kapacitás nem elegendő a kiadott feladat elvégzéséhez, bekapcsolódnak a fehér izomrostok is, és fokozatosan veszik át a szerepet a vöröstől. Ilyenek lehetnek a gyorsasági vagy nagy erőkifejtéssel járó sportágak.

Az izomrostok két típusának jellemzői:

Vörös izomrostok:

Lassan fáradnak el, így hosszantartó munkavégzést biztosítanak, lassú összehúzódással.Az ilyen típusú rostok inkább tónusos izmokban vannak jelen.A tónusos izmok legfőbb feladata, testünk felegyenesedett helyzetben való tartása.Ingerküszöbük alacsony, hosszantartó munkavégzésre alkalmasak. Leginkább a megrövidülésre hajlamos izmok tartoznak közéjük, ezért gondosan oda kell figyelnünk nyújtásukra ahhoz, hogy optimálisan működjenek. Ilyen izmok például a csuklyás, a delta, a nagy mellizom, a csípőhajlító, a comb izmainak egy része, a vádli és a bicepsz.A hosszú távú állóképességi  aktivitásban  résztvevő sportolóknál - mint pl. hosszútávfutó, kerékpáros vagy úszó - főleg ilyen típusú rostok találhatók azokban az izmokban, amelyek leginkább részt vesznek az adott fizikai aktivitásban. Ez igen jó hosszútávfutó- és kerékpár teljesítménnyel  jár együtt

Fehér izomrostok:

Gyors összehúzódásra képes izomrosttípusok, de gyorsan el is fáradnak.Rövid idejű, igen intenzív munkavégzésre alkalmasak.Ezek főként a fázisos izmokban vannak jelenA fázisos izmok fő funkciója a mozgások végrehajtása.Ingerküszöbük magas, rövidtávú munkavégzésre alkalmasak, hamar fáradnak, így nincs más dolgunk, mint folyamatosan erősíteni azokat.Ide tartoznak a hasizmok, a rombuszok, a tricepsz, a far izmai, és a gerincmerevítők.Ezek a rosttípusok főleg azoknál a sportolóknál dominálnak, akiknél leginkább az izomerő szükséges.Vázizmaink rosttípusának összetétele tehát velünk született tulajdonság, melyet csak kismértékben lehet befolyásolni, sportágspecifikus edzéssel.Egy átlag ember körülbelül 50-60%-nyi vörös, és 40-50%-nyi fehér izomrosttal rendelkezik.Egy-egy sportágban igen kiemelkedő eredményeket elérő sportolók, a sportágtól függően akár 10;90, illetve 90;10-es arányú rosttípussal is rendelkezhetnek. Ők sportáguk született tehetségei.