Káros az egészségre, ha csak hétvégén pihensz!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Rengeteget dolgozol, ezért hétköznap egyáltalán nem jut időd a pihenésre? Reggeltől késő estig a munkahelyen robotolsz, majd este, amikor hazaérsz, nem pihensz, hanem főzöl, mosol vagy takarítasz, ezért csak késő éjjel kerülsz ágyba? Akkor bizonyára Te is azok közé tartozol, akik alig várják, hogy végre hétvége legyen és kipihenhesd a hét fáradalmait. Igen ám, de a hétvégi pihenés sajnos egyáltalán nem pótolja a hétköznapi alvást. Tudtad-e azt például, hogy kifejezetten ártalmas a szervezetedre nézve az, ha csupán hétvégén fordítasz elegendő időt a pihenésre?

Szakértők megállapították ugyanis azt, hogy egyetlen hosszabb alvás beiktatásával nem lehetséges helyreállítani a megfelelő koncentrációs képességet! Bár kifejezetten jól esik a szombati és a vasárnapi, teljes napon át tartó lustálkodás, ám sajnálatos módon ezzel nem tudod jóvátenni azt, hogy hét közben kimerülésig hajszolod magadat.

Bár az álmosságot, és a stresszt a lustálkodással némelyest enyhítheted, illetve a szervezetedben zajló gyulladást is csökkentheted általa, mégis jobban teszed azt, ha nem csak alkalmanként, hétvégén adsz magadnak időt a pihenésre!

Hét közben is roppant fontosaz egészséged érdekében az, hogy pihenj! Esténként a takarítás helyett, inkább feküdj le, lazíts, nézz tévét, vagy olvass egy jó könyvet. A mosatlan tányérok és a koszos padló megvár, ráérsz később is kipucolni a lakást! Esetleg, ha nem egyedül élsz, akkor alkalmanként megkérheted a családod többi tagját is, hogy segítsenek neked a takarításban, mosásban, vasalásban, így még több szabadidőd lesz, amit pihenéssel tölthetsz el.

Tudtad-e azt, hogy az alváshiány miatt akár gyulladás is kialakulhat a szervezetedben?

Bizonyára nem, ám ez igaz, sőt még a vércukorszintedet is hátrányosan befolyásolja az, ha rendszeresen túlhajszolod magadat. Az egészség a legfontosabb, ezért törekedj arra, hogy esténként maximum 10 óráig maradj ébren. 9 óra körül érdemes már elcsendesedned, relaxálnod, vagy elmerülnöd egy kádnyi forró vízben, így biztos lehetsz benne, hogy már 10 óra előtt elnyom majd az álom.

Így reggel garantáltan frissen, kipihenten, üdén ébredsz majd, egészségesebbé válsz, a vércukorszinted normalizálódik, a koncentrálóképességet helyreáll, továbbá a szervezetedben lévő gyulladások is enyhülnek vagy akár meg is szűnnek majd!