Kinek ajánlott mozgásforma a funkcionális edzés, és miért?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Ha tisztáztuk, mi is az a funkcionális edzés, rátérhetünk arra a kérdésre, hogy ez í mozgásforma, vagy kiegészítő tréning kiknek ajánlott. Nos, erre nagyon egyszerű a válasz: mindenkinek. Miért? Mert olyan egyszerű és a hétköznapi életből vett mozgásokra alapuló tréning ez, hogy mindenki, a saját fittségi állapotának és egészségi állapotának megfelelően tudja végezni, senki nincs hátrányban. A funkcionális edzés lényege a kondíció, a koordináció, az erőnlét, az állóképesség javítása. Nos, pont emiatt, bármilyen erőnléttel neki lehet állni, csupán a fejlődés a lényeg, nem pedig annak gyorsasága. Ez nem verseny, itt az egészség a tét, így a megfontolt és megfelelő ütemű haladás a cél.

Nyilván különböző eredmények elérése érdekében különböző funkcionális edzés létezik, mely különböző eszközöket használ, vagy nem használ. A gyerekek számára azért kiváló lehetőség a funkcionális edzés, mert fizikai fejlettségükhöz mérten mindig a lehető legjobb erőben lehetnek, így a fejlődésük során az izomépülés, a rugalmasság, a megfelelő állóképesség folyamatosan jellemző lesz, megszokja a testük és ők maguk is hozzászoknak az egészséges életmódhoz.

A funkcionális edzés hatására a keringés is élénkül, így a fejlődés az egészség sokkal inkább jellemezni fogja őket, mint passzív vagy kevésbé sokrétű edzést végző társaikat. A felnőttek számára egyértelműen a folyamatos egészségmegőrzés, erőnlét, a test formássága, esztétikuma a jellemző cél. Sportolók esetében a különböző funkcionális tréningek a fő edzésprogram kihagyhatatlan részét képezik. Az idősek számára is megfelelő program lehet a rendszeres funkcionális edzés, természetesen az ő egészségi állapotukra szabva.

A hátrányos helyzetű, sérült emberek is képesek bizonyos mozgásokat elvégezni, így lehetőségeiket kiaknázva nagyon hatékony és életminőség javító lehet a rendszeres funkcionális tréning. A hátfájás népbetegség, amit sokszor a passzív életmód, a gerinc, a csípő nem megfelelő mozgatása, a mély hátizmok, a gerincfeszítő izmok gyengesége okoz.

Ha rendszeresen megdolgoztatjuk ezeket az izmokat, majd megnyújtjuk, a gerincünkkel együtt, akkor a hátunk is egy jól átmozgatott, egészséges és nem fájó terület lesz. Éppen emiatt is fontos már gyerekkorban elkezdeni valamilyen funkcionális edzést. Az edzések egy idő után otthon, egyedül is elvégezhetők, még a hozzájuk szükséges eszközök, mint a gym kalapács, bolgár zsák vagy éppen a rip60 edzőheveder is könnyen beszerezhető.

A funkcionális edzések nagyon pozitív hatást gyakorolhatnak egész életünkre, nem kell sok időt rááldozni, jellemzően heti három alkalommal egy hatvan perces funkcionális tréning már jelentős javulást, fejlődést eredményez. Ha e mellé még erőnléti és kardio edzéseket is beiktatunk, roppant mód erős, egészséges és hajlékony testre tehetünk szert.