Komoly betegséged lehet, ha nem szellőztetsz rendszeresen!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Bár már március van, odakint az idő még elég hűvös, így reggelente sokunknak nehezére esik kikelni a jó meleg, puha ágyból. Bár a nap már süt, a levegő még elég csípős, így kora reggel általában eszünkbe se jut az, hogy alaposan kiszellőztessük a lakást. Te sem szereted a hideget, mert nagyon fázós vagy? Csakis akkor nyitod ki az ablakot, amikor nagyon muszáj, hogy a jó meleg ne menjen ki a szobából? Rosszul teszed! Tudtad-e azt például, hogy a szellőztetés hiánya következtében igen komoly légúti megbetegedést is elkaphatsz? Amennyiben nem, úgy mindenképpen olvass tovább, mert most elmondjuk, hogy milyen következményei lehetnek a rendszeres szellőztetés elmulasztásának.

Ezen sorok elolvasása után, garantáljuk, hogy minden reggel ki fogod szellőztetni a lakást! A szellőztetés elhanyagolásával rendkívül sok allergén anyag gyűlhet fel az otthonod levegőjében. A por, az atkák, tavasszal és nyáron a nagy mennyiségű pollen, mind-mind igen komoly betegségek okozói lehetnek.

A belső térben lévő allergén anyagok, valamint a szén-dioxid eltávozását csakis rendszeres szellőztetés által lehet elérni. Amennyiben nem teszed et meg, annak könnyen egészségkárosodás lehet a vége! Rendszeresen a szobában teregeted ki a nedves ruhákat? A mosott ruhákból a nedvesség ugyan elpárolog, de a szobád levegőjében bizony ott marad. A túlságosan párás levegő kedvez a gombák és egyéb, nedves levegőt kedvelő kórokozók szaporodásának. Ezek a kórokozók igen gyorsan légúti megbetegedést okozhatnak.

Sőt, akár allergiát vagy asztmát is kiválthatnak, ami pedig az immunrendszered gyengüléséhez vezethet, vagyis sokkal fogékonyabbá válsz mindenféle betegségre. A friss levegő azonban, éppen ellenkező hatást fejt ki. Mivel a szellőztetés során a poratkák, a gombák és a kórokozó eltávoznak az otthonodból, kisebb esélye lesz az allergia, vagy az asztma megjelenésének.

Emellett, a friss levegő az immunrendszeredet is erősíti, vagyis a légúti megbetegedéseket se fogod egykönnyen elkapni, ami nagyon fontos, hiszen tavasszal igencsak megszaporodnak a cseppfertőzéssel terjedő megfázásos, influenzás betegségek. Éppen ezért, törekedned kell arra, hogy naponta több alkalommal, legalább 5-5 percre kinyisd az ablakot, hogy a lakásodat alaposan át tudd szellőztetni!

Te milyen rendszerességgel szoktál kiszellőztetni az otthonodban?