Komoly tévhitek a súlyzózással kapcsolatban

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A közhiedelem nagyon érdekes dolog, számos olyan állítást kezel tényként, ami semmilyen oldalról nem megalapozott, sőt sok olyan hiedelem is kering, ami homlokegyenest ellentmond az igazságnak. Természetesen a sporttal kapcsolatban, azon belül is a súlyzós edzésekkel kapcsolatban is számos ilyen, a valósághoz még csak nem is kapcsolódó tévhit kering, sajnos még a sportot űzők körében is.

Nézzük hát, melyek azok a tévhitek, amiket minél előbb tisztába kellene tenni:

A súlyzózástól nem lehet fogyni. – Ez egy nagy butaság. A súlyzós edzés is okozhat fogyást. Csak abban az esetben nem fogyunk tőle, ha nem megfelelő az edzésbeosztás, nem sikerül megfelelően végrehajtani a gyakorlatokat és a nincs mellé egy használható diéta.

A súlyzós edzés pont az, amivel egyes testrészekre lehet külön-külön hatni. A megfelelő súlyzós edzéssel onnan fogyunk, ahonnan szeretnénk. A súlyzós edzés, mely lehet szabadsúlyos, vagy géppel végzett, segít egyes testrészeinket a többihez igazítani, segít formálni testünket.

Nem aerob edzésforma, de az a tévhit is megdőlni látszik, miszerint a fogyáshoz vezető legjobb út az aerob edzéseken keresztül vezet.

A testépítéstől csak növekedni, „vastagodni” lehet. – Ez is egy meggondolatlan kijelentés. A testépítés valóban az izomtömeg építésére koncentrál, de mellette ugyanúgy fontos a szimmetria, az izmok formálása, szálkásítás is. Ha valaki nem akar hatalmas izomtömegeket, akkor ne válasszon olyan edzés, amivel ezt lehet elérni.

Kevesebb izmot is lehet szálkásítani, sőt, a nagyobb izom fenntartása több energiát igényel a szervezettől edzés nélkül is, így a napi kalóriahasználat megnő, ezzel együtt a zsírként fellépő súlyfelesleg is könnyebben tűnik el.
A súlyzózástól merevvé válik az izomzat. – Dehogyis!

A súlyzós edzések és tulajdonképpen mindenféle edzés után a nyújtás egy kihagyhatatlan mozzanat. Az izmok merevsége egy nem testépítő, sőt egyáltalán nem sportoló embernél is előfordulhat, sőt, náluk még gyakrabban, mivel az izmok nem dolgoznak, nincsenek nyújtva.

A nyújtás kihagyása is merevséget eredményez, de egy magára és egészségére valamit is adó ember nem feledkezik meg a megfelelő nyújtásról.

Súlyzózásnál hatalmas a sérülésveszély. – Persze, ha kimegyünk az utcára, ránk zuhanhat egy repülő is, de hányszor történik ez meg? Na, a súlyzózásnál is hasonló esélye van a sérülésnek műveli. Rosszul, meggondolatlanul végezve az élet bármely tevékenysége veszélyes lehet.

A súlyzós edzéseknél a gyakorlatokat mindig ugyanabban a formában végezzük, az izmok, izületek biomechanikailag helyes szögből vannak igénybe véve. Kivéve, ha valaki teljesen eszement módon össze-vissza rángatja a súlyokat.