Koszorúér betegség elleni védekezés, árpa segítségével

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Amerikai kutatók immáron számtalan vizsgálatot végeztek el azzal kapcsolatban, hogy egyes ételek fogyasztása vajon miképpen is hat a szervezetünk működésére. Egy nemrégiben napvilágot látott kutatási eredmény például arra világított rá, hogy az árpa rendszeres fogyasztása által, akár a koszorúér betegség ellen is lehet védekezni. De vajon hogyan is csökkentheti az árpa egy betegség kialakulására való kockázatot? A kutatók ezt is elmagyarázták. A szakemberek véleménye szerint, az árpa rendszeres fogyasztása által jelentős mértékben csökkenteni lehet a vér koleszterin szintjét, aminek egyenes következményeként lehet elkönyvelni azt, hogy a koszorúért érintő betegségek kockázata is jelentősen csökken.

Az árpában rengeteg rost található meg. A rostok igen fontos szerepet játszanak a különböző betegségek megelőzésében, valamint néhány már kialakult betegség kezelésére is tökéletesen alkalmasak. A rostok emésztést elősegítő hatással rendelkeznek, emellett tele vannak vitaminokkal és nyomelemekkel is, így fogyasztásuk különösen jót tesz az immunrendszernek és az emésztőrendszernek is.

Mivel hazánkban még mindig a vezető halálozási okok között szerepel az szív- és érrendszeri megbetegedés, így fontos lenne a magyaroknak is felismerniük azt, hogy a rostok fogyasztása mennyire fontos. Az árpa rendszeres fogyasztása emellett a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti, valamint már kialakult betegsége esetén is javíthat a diabéteszes állapotán.

Felnőttek számára megközelítőleg 25-35 grammnyi rost elfogyasztására van szükség. Vannak azonban olyan táplálkozási szakértők is, akik még ennél is több, közel 38 gramm rost elfogyasztását ajánlják az egészség megőrzésének szempontjából. A nők esetében q minimális napi rostbevitelnek legalább el kell érnie a 25 grammot. Számos vizsgálat bebizonyította azt, hogy az árpa fogyasztásának hatására a vér koleszterinszintje jelentősen csökkenni tud.

Ezért, magas LDL-koleszterin vagy magas triglicerid szint esetén, mindenképpen javallott olyan diétát elkezdeni, amelyben igen sok rostot tartalmazó étel szerepel. Ezek között rendszeresen legyen árpa, vagy árpa hozzáadásával készített fogás is, hiszen az árpa az egyik legegészségesebb, rostot is tartalmazó étel. Te ettél már árpát? Szereted az árpával készített ételeket?